ČSSD k tématu Průmysl a obchod

Opustíme model levné práce a postavíme naši přidanou hodnotu na moderních technologiích, inovacích a kvalifikovaných lidech

Česká republika předvedla celé Evropě, jak za tři roky otočit krizi do hospodářského růstu. Český průmysl běží na plné obrátky. Potřebujeme ho ale modernizovat a opřít o současné technologické trendy, abychom se posunuli od montoven a subdodávek k výrobě s vysokou přidanou hodnotou.

Díky aktivní ekonomické diplomacii zvýšíme podporu exportu. Zlepšíme postavení českých podniků v evropských i globálních výrobních řetězcích tak, aby jejich úspěch pocítila celá ekonomika, ne jen pár nejbohatších podnikatelů.

Chceme prosadit dlouhodobou hospodářskou strategii České republiky, která se bude držet několika pravidel: hledat nové nástroje růstu a podporu směřovat zejména k malým a středním podnikům. Udržet výnosy z podnikání v naší ekonomice, omezit úniky a najít způsoby, jak peníze investovat zpět. Nastavit finanční systém tak, aby sloužil české ekonomice, a ne ji podkopával. Podporovat výzkum a vývoj, aby pomáhal českým firmám k modernizaci a českým zaměstnancům k vyšším mzdám.