MPSV odmění toho, kdo zaměstná čerstvého absolventa

Praha - Ministersvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve spolupráci s evropskými fondy investuje sedm miliard do nového projektu Plán zaměstnanosti. Ten má snížit v Česku počet lidí bez práce, mezi nimiž jsou mnohdy i čerství absolventi středních a vysokých škol nebo matky s dětmi, které by tak mohly najít uplatnění díky zkráceným úvazkům.

Absolventů s maturitním vysvědčením nebo vysokoškolským diplomem, kteří nemohou najít práci, je v Česku skoro 100 tisíc. Příčinou jejich nedobrovolné nezaměstnanosti bývá většinou nedostatek praxe, kterou zaměstnavetelé mnohdy vyžadují. Hledání práce se tak pro čerstvé absolventy stává bludným kruhem.

Právě na pomoc mladým lidem do 25 let přichází ministersvo práce a sociálních věcí (MPSV). Zaměstnavateli, který vytvoří pracovní místo pro absolventa, přidělí dotaci až 24 tisíc korun měsíčně. „Tuto dotaci může využít na krytí mzdových nákladů a sociálního a zdravotního pojištění,“ říká náměstek MPSV Roman Chlopčík.

Novou šanci dostane už od léta taky více než 3 000 čerstvých absolventů do 30 let. Díky možnosti odborných praxí si budou moci nanečisto vyzkoušet, zda je vybraný obor bude vůbec bavit. Jedinou podmínkou je registrace na úřadu práce delší než 4 měsíce. Podle Generálního ředitelství Úřadu práce si tak budou moci zaměstnavatelé zároveň vybírat i své potencionální zaměstnance.

Reportáž Barbory Kladivové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod