Ruská ekonomika nabírá rychlejší tempo, v poslední době oživuje těžba

Meziroční tempo růstu ruské ekonomiky ve druhém čtvrtletí prudce zrychlilo na 2,5 procenta z 0,5 procenta v prvních třech měsících roku. Vyplývá to z předběžných údajů, které v pátek zveřejnil ruský statistický úřad.

Ruská ekonomika se zotavuje z útlumu, za nímž stály nižší ceny ropy a sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi. V poslední době oživuje těžba přírodních zdrojů, zpracovatelský průmysl a doprava. V červnu zaznamenalo růst i stavebnictví a také maloobchodní tržby.

Loni ve druhém čtvrtletí ekonomika naopak klesla o 0,5 procenta a za celý loňský rok rok se HDP snížil o 0,2 procenta.

Nezávislí ekonomové podle agentury Reuters očekávají za celý letošní rok růst HDP v Rusku o 1,3 procenta. Podle prognózy ruské centrální banky se má HDP zvýšit o 1,3 až 1,8 procenta.

Investoři však již v prvním čtvrtletí zpochybnili přesnost ruských údajů o HDP. Ohlášený pokles ekonomiky za loňský rok o 0,2 procenta byl totiž mnohem mírnější, než se předpokládalo. Statistický úřad letos navíc opravil tempo hospodářského poklesu v roce 2015 na 2,8 procenta z dříve ohlášených 3,7 procenta.