Pravidelný odvoz nafty z Německa do Česka skončil. Chybí přes šest milionů litrů

Události ČT: 90 procent české nafty uskladněné v Německu je už zase v Česku (zdroj: ČT24)

Ze skladu zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v Německu převezly vlaky zpět do Česka 90 procent české nafty, pravidelný odvoz minulý týden skončil. Poslední vlaky budou jezdit už nepravidelně, v nádržích v bavorském Kraillingu jsou už jen zbytky, které bude složité vyčerpat. Řekl to předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr.

Transport paliva začal loni v říjnu. Dopravu do ČR zajišťuje státní distributor paliv Čepro, smluvním dopravcem je ČD Cargo. Dosud bylo vypraveno 55 vlaků, zbývá dovézt posledních šest. Insolvenční správce Viktoriagruppe české vlastnictví nafty nikdy neuznal.

  • Česko mělo v Kraillingu naftu za zhruba 1,2 miliardy korun, po vyhlášení insolvence firmy Viktoriagruppe se k ní ale nemohlo skoro dva roky dostat. 
  • Loni v červenci podepsala Správa státních hmotných rezerv, vlastník skladu Krailling Oils Development a insolvenční správce smlouvu, na jejímž základě ČR získala naftu zpět.

„V tuto chvíli máme doma, to znamená v českých bezpečných skladech Čepra, 90 procent nafty, která byla uskladněna v německém Kraillingu. Pokud bych to měl finančně vyčíslit, tak potom doma máme zhruba 900 milionů ze zablokované zhruba miliardy korun,“ řekl agentuře ČTK Švagr.

Devadesátka ČT24: O české naftě v Německu (zdroj: ČT24)

Zopakoval, že přeprava paliva by celkově neměla stát více než 60 milionů korun. Zpočátku jezdil z Německa s naftou jeden vlak týdně, později byl odvoz zrychlen. Kdy se podaří nádrže v Kraillingu vyčerpat úplně, Švagr odhadovat nechtěl. Správa dříve uvedla, že by ráda naftu do Česka převezla do konce července.

Kde ty litry jsou…

Už teď je ale podle Švagra jasné, že všechnu uloženou naftu Česko z Německa neodveze. Z měření, které provedli v prosinci roku 2014 němečtí celníci, vyplývá, že ve skladu v Kraillingu schází 6,3 milionu litrů paliva proti evidenčnímu stavu.

Když spočítám, co zbylo na dně nádrží, tak 6,3 milionu litrů prostě určitě bude chybět. Samozřejmě, přesné číslo budeme znát, až odvezeme poslední vlak.
Pavel Švagr
předseda Správy státních hmotných rezerv ČR

Kvůli této chybějící naftě podal předseda SSHR v roce 2014 trestní oznámení na neznámého pachatele. Případ stále šetří policie.

Pavel Švagr v pořadu Devadesátka ČT24
Zdroj: ČT24

Česko může mít část zásob nafty uskladněnu v Německu na základě dodatku smlouvy o skladování specifických zásob z roku 2004. Dodatek v roce 2010 uzavřela SSHR.

Správa tehdy argumentovala například tím, že stát uskladněním části zásob nafty v Německu ušetří desítky milionů korun. Švagr v minulosti několikrát uvedl, že předchozí vedení správy ale neodhadlo všechna potenciální rizika, která z kontraktu vyplývala. 

  • 2004 Správa státních hmotných rezerv (SSHR) uzavřela s německou firmou Viktoriagruppe smlouvu o skladování části nouzových zásob ČR. Podle původního kontraktu firma skladovala pohonné hmoty v zásobnících v ČR. 
  • Únor 2010 Byl uzavřen dodatek smlouvy, podle které mohla česká pobočka Viktoriagruppe začít skladovat část zásob v Německu. V bavorském Kraillingu pak skladovala naftu za zhruba 1,2 miliardy korun.
  • Konec září 2014 Další kontrola v Kraillingu ukázala, že opět chybí část paliv, zhruba pět milionů litrů nafty.
  • 22. října 2014 Server Aktuálně.cz uvedl, že stát odváží zásoby z českých skladů Viktoriagruppe do státního podniku Čepro. Německé sklady byly pod dozorem bavorské celní správy.
  • 8. prosince 2014 Mateřská společnost Viktoriagruppe na sebe v Německu podala insolvenční návrh.
  • 23. ledna 2015 Insolvenční správce Viktoriagruppe neuznal, že nafta v Kraillingu patří ČR.
  • 21. dubna 2015 Správce před soudem předběžně popřel pohledávky ČR vůči Viktoriagruppe. Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že Česko se bude soudit.
  • 17. prosince 2015 SSHR podala trestní oznámení na neznámého pachatele.
  • 12. července 2016 ČR se dohodla se správcem a novým majitelem areálu na vrácení nafty z Kraillingu.
  • 14. října 2016 První vlak s českou naftou vypravený z Německa dorazil.
  • 20. prosince 2016 Správce žaluje český stát. Jde zhruba o dva miliony eur. Uvádí, že Česko prý skladovalo v Kraillingu naftu pod cenou a chce doplatit rozdíl.
  • 17. července 2017 Pravidelný odvoz nafty z Německa do Česka skončil. Podle odhadů chybí přes šest milionů litrů, čeká se na konečnou inventuru.
  • 19. září 2017  Odvoz zbytku nafty ze skladu v německém Kraillingu může pokračovat. Na dalším postupu se správa hmotných rezerv dohodla s majitelem skladu. 
  • 23. listopadu 2017 Ze skladu zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v německém Kraillingu vyjel poslední, šedesátý vlak s českou naftou.
  • Prosinec 2017 Správa státních hmotných rezerv (SSHR) odmítla předžalobní výzvu insolvenčního správce zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe, který po Česku požaduje naftu za miliardu korun. Ve skladu v Kraillingu ale schází 6,3 milionu litrů paliva oproti evidenčnímu stavu. Kolik přesně nafty chybí, bude podle správy možné říci až po odjezdu posledního vlaku.
  • 10. ledna 2018 - Insolvenční správce zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe Mirko Möllen podal žalobu na vydání nafty, kterou mělo Česko uskladněnou v nádržích firmy v bavorském Kraillingu.
  • Březen 2018 Policie obvinila kvůli zmizelé naftě bývalého majitele firmy Viktoriagruppe Petra Malého, jednatele české pobočky společnosti Lubomíra Novotného, další dva lidi a jednu firmu. Po několikaletém prověřování jsou stíháni kvůli podvodu.
  • Srpen 2018 - Šéf Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr oznámil, že se do Česka stále nevrátilo asi 300 tisíc litrů nafty. Zároveň pražské vrchní státní zastupitelství obžalovalo dva bývalé vysoké úředníky Správy státních hmotných rezerv za to, že v roce 2013 uzavřeli dodatek na pronájem prázdné nádrže v Nelahozevsi. Ten původně platila firma Viktoriagruppe, dodatek jí ale této povinnosti zbavil. Od té doby nádrž musela platit SSHR, měsíčně ji to stálo čtyři miliony korun. Jedním ze stíhaných je bývalý šéf organizace Ondrej Páleník, který byl v roce 2019 pravomocně odsouzen v kauze zneužití Vojenského zpravodajství (soud mu uložil 2,5letou podmínku a osmiletý zákaz činnosti ve zpravodajských službách a bezpečnostních sborech).