Měsíc od zákazu kouření: Podnikům bez zahrádek klesají tržby

Měsíc od zákazu kouření: Podnikům bez zahrádek klesají tržby (zdroj: ČT24)

Někteří politici říkají, že přísný protikuřácký zákon budou chtít zmírnit. Zákaz platí v českých restauracích přesně měsíc. Podniky s venkovní zahrádkou zatím změnu moc nepoznali - kouřící hosté se přesunuli tam. Ostatní většinou hlásí úbytek lidí i tržeb. Někteří se snaží omezení obejít a ze svých hospod udělali soukromé kuřácké kluby.

Na stolech popelníky a u baru spokojení zákazníci včetně kouřící obsluhy. Toto nejsou archivní záběry, ale situace natočená v sobotu odpoledne. Klasická pražská hospoda se stala klubovnou vylepením papíru na dveře. Na něm se píše, že se už nejedná o veřejný, ale soukromý prostor. „Když sem přijde nějaký zákazník, zeptám se, jestli je členem klubu, a pokud není, tak mu dám kartičku. Musí se zaregistrovat a může tady být a může tady i kouřit,“ vysvětluje obsluhující Jiří Holada.

Majitel se bojí kontrol a na kameru proto mluvit nechce, mimo ni ale přiznává, že mu i tak klesly tržby. Hlavně proto, že nemá zahrádku. Stejný problém řeší i spolumajitelka kavárny v centru města. „Tržby máme o 50 procent nižší, než jsme je mívali a ten pokles je pro nás dalo by se říct skoro likvidační,“ říká spolumajitelka kavárny Jitka Vančurová.

Skončit ale nechce, i proto zkouší prodávat v okénku točenou zmrzlinu. Další, co se tady v květnu změnilo, je i samotný název podniku. „Z coffee and cigars na Bistro Freak shake coffee. Ten původní název podniku pozbyl smyslu,“ dodává Vančurová. Dnes ho připomínají už jenom doutníky vystavené ve vitrínách.

obrázek
Zdroj: ČT24

To U Kouřilů - aspoň co se jména týče - zůstalo vše při starém. Název je po původních majitelích a zůstal i přes květnový zákaz. Kouří se venku, i když ne všichni se s tím za měsíc smířili. „Hospoda je vod toho, aby si člověk zašel na pivo a cigáro,“ míní zákazník.

Na hodnocení dopadů zákona je podle restauratérů ale ještě brzy, tvrdí, že všechno ukáže až špatné počasí a zima. „Nechodí tu, chodí na zahrádky všude možně, ale sem ne,“ říká obsluhující Renata Cepková. Jenže tam zase majitelé řeší stížnosti na rušení nočního klidu. Výrazný nárůst přestupků ale třeba v Ostravě zatím nemají. „Když dělají větší hluk, tak je usměrňujeme,“ říká obsluha restaurace Jiří Najvrt.

Protikuřácký zákon má po měsíci už i své oběti. Některé podniky zavřely nebo to zvažují. Jsou to především ty, kde se nevaří a kuřáci byli hlavními hosty.