Někteří politici říkají, že přísný protikuřácký zákon budou chtít zmírnit. Zákaz platí v českých restauracích přesně měsíc. Podniky s venkovní zahrádkou zatím změnu moc nepoznali - kouřící hosté se přesunuli tam. Ostatní většinou hlásí úbytek lidí i tržeb. Někteří se snaží omezení obejít a ze svých hospod udělali soukromé kuřácké kluby.
Měsíc od zákazu kouření: Podnikům bez zahrádek klesají tržby
Na stolech popelníky a u baru spokojení zákazníci včetně kouřící obsluhy. Toto nejsou archivní záběry, ale situace natočená v sobotu odpoledne. Klasická pražská hospoda se stala klubovnou vylepením papíru na dveře. Na něm se píše, že se už nejedná o veřejný, ale soukromý prostor. „Když sem přijde nějaký zákazník, zeptám se, jestli je členem klubu, a pokud není, tak mu dám kartičku. Musí se zaregistrovat a může tady být a může tady i kouřit,“ vysvětluje obsluhující Jiří Holada.
Majitel se bojí kontrol a na kameru proto mluvit nechce, mimo ni ale přiznává, že mu i tak klesly tržby. Hlavně proto, že nemá zahrádku. Stejný problém řeší i spolumajitelka kavárny v centru města. „Tržby máme o 50 procent nižší, než jsme je mívali a ten pokles je pro nás dalo by se říct skoro likvidační,“ říká spolumajitelka kavárny Jitka Vančurová.
Skončit ale nechce, i proto zkouší prodávat v okénku točenou zmrzlinu. Další, co se tady v květnu změnilo, je i samotný název podniku. „Z coffee and cigars na Bistro Freak shake coffee. Ten původní název podniku pozbyl smyslu,“ dodává Vančurová. Dnes ho připomínají už jenom doutníky vystavené ve vitrínách.
To U Kouřilů - aspoň co se jména týče - zůstalo vše při starém. Název je po původních majitelích a zůstal i přes květnový zákaz. Kouří se venku, i když ne všichni se s tím za měsíc smířili. „Hospoda je vod toho, aby si člověk zašel na pivo a cigáro,“ míní zákazník.
Na hodnocení dopadů zákona je podle restauratérů ale ještě brzy, tvrdí, že všechno ukáže až špatné počasí a zima. „Nechodí tu, chodí na zahrádky všude možně, ale sem ne,“ říká obsluhující Renata Cepková. Jenže tam zase majitelé řeší stížnosti na rušení nočního klidu. Výrazný nárůst přestupků ale třeba v Ostravě zatím nemají. „Když dělají větší hluk, tak je usměrňujeme,“ říká obsluha restaurace Jiří Najvrt.
Protikuřácký zákon má po měsíci už i své oběti. Některé podniky zavřely nebo to zvažují. Jsou to především ty, kde se nevaří a kuřáci byli hlavními hosty.