Růst ekonomiky eurozóny začátkem roku zrychlil. Velmi dobře se v dubnu dařilo německému průmyslu

Ekonomika eurozóny v letošním prvním čtvrtletí vzrostla oproti předchozím třem měsícům o 0,6 procenta, tedy nejprudším tempem za poslední dva roky. Oznámil to statistický úřad Eurostat. Opravil tak svůj dřívější odhad, podle kterého růst zůstal na 0,5 procenta, tedy na úrovni z loňského čtvrtého čtvrtletí. Zároveň si velmi dobře vedla průmyslová výroba v Německu, která v dubnu překonala očekávání.

V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny podle revidovaných údajů zvýšil o 1,9 procenta namísto dříve ohlášených 1,7 procenta. Meziroční růst tak zrychlil z 1,8 procenta v loňském čtvrtém čtvrtletí.

Eurostat zlepšil rovněž údaje o růstu ekonomiky celé EU. HDP Evropské unie tak podle aktuální zprávy v prvním čtvrtletí stoupl o 0,6 procenta oproti předchozím třem měsícům a v meziročním srovnání se zvýšil o 2,1 procenta.

Německému průmyslu se v dubnu dařilo nad očekávání

Průmyslová výroba v Německu v dubnu překonala očekávání. Meziměsíčně stoupla o 0,8 procenta, ekonomové v anketě agentury Reuters odhadovali, že poroste jen o 0,5 procenta. Nejvíce se dařilo energetickým podnikům, oznámilo německé ministerstvo hospodářství. Údaje o průmyslové výrobě tak po zklamání, které přinesl dubnový pokles průmyslových zakázek, znovu dávají naději, že největší evropská ekonomika dále poroste. Horší
výsledky zaznamenal stavební průmysl a z výrobních linek sjelo méně spotřebního zboží.

„Hospodářské oživení v Německu pokračuje již devátým rokem a není tu žádný náznak, že by to najednou mělo skončit,“ řekl analytik banky ING Carsten Brzeski. Jeho optimismus sdílí i ekonomka Ulrike Kastensová z banky Sal. Oppenheim, podle níž se průmyslu dobře dařilo v prvním čtvrtletí, a tento trend bude ve druhém čtvrtletí pokračovat.

Ministerstvo také upravilo březnovou hodnotu směrem nahoru. Původně oznámený propad o 0,4 procenta nakonec činil jen 0,1 procenta.

Ve středu bylo oznámeno, že se objem nových zakázek německých průmyslových podniků v dubnu meziměsíčně snížil o 2,1 procenta, což bylo mnohem více, než odhadovali analytici.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. V loňském roce se hrubý domácí produkt (HDP) Německa zvýšil o 1,9 procenta, nejprudším tempem za pět let. Hospodářský růst v Německu loni podpořila silná soukromá spotřeba, zvýšené vládní výdaje a příznivý vývoj ve stavebním sektoru.