ČEZ chce poprvé vyplatit část dividendy z nerozděleného zisku

Představenstvo energetické společnosti ČEZ chce letos poprvé od roku 2001, kdy firma začala vyplácet dividendy akcionářům, vyplatit část dividendy z nerozděleného zisku minulých let. Vyplývá to z podkladů pro valnou hromadu společnosti, která se uskuteční 21. června. Vedení ČEZ navrhuje dividendu za loňský rok 33 korun na akcii před zdaněním. V posledních čtyřech letech vyplatila firma akcionářům pokaždé podíl na zisku 40 korun za akcii.

Celkem má být akcionářům vyplaceno 17,8 miliardy korun, z toho stát jako majoritní akcionář by měl dostat 12,4 miliardy korun. Z loňského čistého zisku chce společnost použít 8,8 miliardy korun, zbývající část plánuje vzít z účtu nerozděleného zisku. Čistý zisk ČEZ očištěný o mimořádné vlivy, ze kterého se dividenda počítá, činil loni 19,6 miliardy korun.

Vedení ČEZ také poprvé po 16 letech nenavrhuje výplatu odměn představenstvu a dozorčí radě firmy. V posledních dvou letech zamítlo návrhy tantiém ministerstvo financí, přes něž vlastní majoritní, zhruba 70 procentní podíl ve firmě český stát. Například od roku 2010 do roku 2014 bylo každoročně mezi představenstvo a dozorčí radu rozděleno 25,5 milionu korun.

Nevyplacení tantiém neznamená, že by vedení firmy přišlo o všechny benefity. Členové představenstva mohou mimo jiné stále využít motivační program na nákup akcií společnosti.

Makléř společnosti Conseq Tomáš Kálal připustil, že za současným návrhem je tlak státu, který je největším akcionářem (70 procent) a připadlo by na něj přes 12 miliard korun. Na druhé straně se ví, že akcie ČEZu jsou dividendovým titulem a podle toho je nastaveno i očekávání investorů. Navíc se neočekává nějaká velká investice firmy.

Makléř Kálal o dividendové politice ČEZu (zdroj: ČT24)

V minulosti se ČEZ při své zahraniční expanzi několikrát spálil, a tak se postupně stahuje a prodává svá aktiva (nyní například v Bulharsku). Jednal také o možném prodeji elektrárny v Počeradech (dozorčí rada to ale ve čtvrtek odmítla). „Vizí dneška je tak zeštíhlení společnosti a soustředění na domácí trh,“ řekl Kálal. 

Letošní výsledek by měl příznivě ovlivnit prodej akcií maďarského konkurenta MOL. Pokud ale bude ČEZ chtít dodržet dividendu, my očekáváme 30 korun, tak bude muset znovu sáhnout do nerozděleného zisku, soudí Kálal.