ČNB předpovídá ekonomice vyšší růst. Letos až 2,9 procenta

Česká národní banka v aktuální prognóze zlepšila odhad vývoje českého hospodářství. V letošním roce by měl růst HDP dosáhnout 2,9 procenta, ještě v únoru odhadovala 2,8 procenta. Po jednání bankovní rady to uvedl guvernér Jiří Rusnok.

Letošní rok by podle ČNB měla česká ekonomika vykázat vyšší růst, než původně bankovní rada předpovídala. HDP by tak mělo vzrůst o 2,9 procenta. Pro příští rok ale nechala odhad růstu na 2,8 procenta, což by znamenalo zpomalení. Nejistotou podle guvernéra Jiřího Rusnoka zůstává především vývoj kurzu koruny.

Guvernér Jiří Rusnok po jednání bankovní rady ČNB (zdroj: ČT24)

Česká ekonomika je velmi odolná, pokud jde o domácí politické turbulence, což je znak její stability a síly, míní Rusnok. „Nakonec i domácí politická scéna dokáže najít nějaké konvenční řešení, a nijak to nezasahuje do řízení státu,“ dodal. Více nejistot podle něj plyne z politického vývoje v zahraničí. 

Inflace v tolerančním pásmu

„Inflace setrvá letos v horní polovině tolerančního pásma dvouprocentního cíle ČNB, k němuž se vrátí počátkem příštího roku. Na horizontu měnové politiky se bude inflace nacházet v těsné blízkosti cíle,“ uvedl Rusnok.

Ve druhém čtvrtletí 2018 čeká inflaci 2,1 procenta, zatímco v únoru čekala 2,3 procenta. Pro třetí čtvrtletí 2018 odhad snížila na dvě procenta z předchozích 2,1 procenta.

ČNB vidí možnosti tuzemského hospodářství optimističtěji než ministerstvo financí, které pro letošní a příští rok odhaduje růst HDP o 2,5 procenta.

Vydáno pod