Česká ekonomika loni rostla o 2,3 procenta. Odráží se to i na vyšších platech

Česká ekonomika loni rostla meziročně o 2,3 procenta a ve 4. čtvrtletí roku 2016 o 1,9 procenta. Potvrdily to zpřesněné údaje o hrubém domácím produktu (HDP), které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Oproti roku 2015, kdy HDP stoupl o 4,6 procenta, loni roční růst značně zpomalil. Podle ekonomů to však neznamená obrat v příznivém vývoji ekonomiky.

ČSÚ také potvrdil, že česká ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku přidala 0,4 procenta oproti třetímu kvartálu. „Oproti třetímu čtvrtletí se sice jedná o zrychlení, nicméně v porovnání s Polskem a Slovenskem byla dynamika stále slabá. Za nízkým růstem stojí zejména spotřeba vlády a další propad investiční aktivity, i když současná revize jejich propad mírně snížila. Naopak stabilní růst dlouhodobě vykazuje soukromá spotřeba. Největší příspěvek však přinesl zahraniční obchod,“ komentuje data ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Polsko přidalo ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku o 1,7 procent oproti třetímu kvartálu, Slovensko pak o 0,8 procent. Meziročně pak tamní ekonomiky rostly o 2,7 a 3,1 procent.

Také podle Petra Dufka z ČSOB jsou u investic do veřejného sektoru rezervy. „Spíše než nedostatkem peněz trpí nedostatkem projektů,“ uvedl na serveru Patria Online.

Vývoj ekonomiky analytici hodnotí jako stabilní. „I tento nízký růst se zdá být pro ekonomiku zdravým,“ sdělil hlavní analytik tginvest.cz Petr Vlasák. Růst mezd je podle něj dobrý a zároveň si Česko drží velmi nízkou nezaměstnanost. „Trh práce dosáhl rekordních dat z několika pohledů. Kromě nízké nezaměstnanosti je v České republice nejvyšší počet ekonomicky aktivních lidí od začátku měření. To vedlo v minulém roce k nejvyššímu počtu odpracovaných hodin od roku 1998,“ doplnil ekonom skupiny Roklen Michal Šoltés.

obrázek
Zdroj: ČT24

Tuzemské hospodářství poslední tři roky vytrvale posiluje. Loňský celoroční růst je ale z těchto tří let nejnižší. Reálné příjmy domácností na obyvatele loni podle současných údajů ČSÚ stouply oproti předchozímu roku o 3,1 procenta.

Spotřeba domácností také rostla, ale pomalejším tempem – o 2,7 procenta. Průměrný měsíční příjem domácností na obyvatele dosáhl 23 436 korun, zatímco měsíční spotřeba na obyvatele činila 21 295 korun.

V závěru roku naopak mírně klesly zisky nefinančních podniků. Míra zisku ve čtvrtém čtvrtletí roku 2016 činila 49,7 procenta, což bylo o 1,5 procentního bodu méně než před rokem. Za poklesem stojí podle statistiků hlavně navýšení nákladů na mzdy o 5,8 procenta. Míra investic firem se ale zvýšila.

Platy získávají stále větší podíl na rozdělování HDP

Aktuální čísla ze sektorových účtů potvrdila podle ekonoma Zeisela tenčící se ziskové marže podnikatelů, kteří jsou kvůli nízké nezaměstnanosti nuceni zvyšovat mzdy právě na úkor svých zisků. Míra úspor domácností po sezónním očištění podle výpočtu Komerční banky klesá a ukazuje tak větší ochotu spotřebitelů utrácet.

„Očekáváme, že v prvním čtvrtletí letošního roku ekonomika zrychlila. Nasvědčují tomu již zveřejněné údaje z průmyslu, tak velmi silné předstihové indikátory. Za celý letošní rok očekáváme zrychlení růstu HDP na 2,7 procent z loňských 2,3 procent,“ dodává Zeisel.