Zisk Komerční banky posílilo prodání pražské centrály. I bez toho ale rostl o jedenáct procent

Čistý zisk Komerční banky v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně stoupl o 11,2 procenta na 3,2 miliardy korun. Se započtením mimořádného příspěvku z prodeje a přecenění budov pražské centrály banky pak zisk vzrostl o 41 procent na 4,1 miliardy. K růstu podle banky pomohly příznivé ekonomické podmínky.

Celkové výnosy Komerční banky se v prvním čtvrtletí zvýšily o 1,7 procenta na 7,8 miliardy. Růst podle mluvčího banky Michala Teubnera táhly zisky z finančních operací, zatímco čisté úrokové výnosy a čisté poplatky a provize poklesly.

Provozní náklady poklesly o 18,5 procenta na 3,2 miliardy korun při započtení zisku z prodeje centrály banky, ale bez této mimořádné položky stouply o 1,6 procenta na čtyři miliardy.

„Komerční banka zaúčtovala jednorázový zisk související s nedávným prodejem své centrály a i díky tomu výrazně překonala odhady, protože tržní konsensus s tímto jednorázovým ziskem příliš nepočítal,“ uvedl Václav Kmínek z oddělení analýz Patria Finance. Tento zisk navíc dosáhl 817 milionů korun, což mírně překonalo jejich odhad mezi 600 a 800 miliony.

Generální ředitel: První čtvrtletí nebylo obvyklé

Předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky Albert Le Dirac'h poznamenal, že finanční trhy v prvním čtvrtletí ovlivnilo očekávání blížícího se konce měnových intervencí. „Způsobilo to silný příliv kapitálu ze zahraničí, který měl dopad na ceny a částečně se přelil do bankovních vkladů. Vývozci zároveň usilovali o zajištění svých budoucích příjmů proti možnému posílení české koruny. Z tohoto pohledu nebylo první čtvrtletí obvyklým,“ řekl Le Dirac'h.

Výsledky byly velmi pozitivně ovlivněny zvýšeným zájmem firemních klientů ochránit se proti změně kurzu koruny vůči euru před opuštěním měnového závazku ČNB v prvním čtvrtletí.
Martin Vlček
analytik BH Securities

Objem úvěrů poskytnutých klientům skupiny Komerční banky narostl meziročně o 8,6 procenta na 596,1 miliardy korun. Celkové vklady klientů oproti loňsku stouply o 12,7 procenta na 758,2 miliardy. Objem aktiv klientů banky v podílových fondech, penzijním spoření a životním pojištění vzrostl o 9,4 procenta na 155 miliard.

Dlouhodobě je podle analytika BH Securities Martina Vlčka růst zisku tažen velmi silným růstem objemu úvěrů. „Samotná výnosnost z každé půjčené koruny klesá díky silné konkurenci a poklesu úrokových sazeb z nových úvěrů. Fixní poplatky také dlouhodobě klesají díky konkurenci nízkonákladových bank a levnější obsluze přes on-line a mobilní kanál. Dokud bude trvat silný růst úvěrů, celkové zisky pravděpodobně porostou dál,“ míní.

Za celý loňský rok Komerční banka zvýšila čistý zisk o 7,2 procenta na 14,074 miliardy korun. České spořitelně pak vzrostl čistý zisk za rok 2016 meziročně o osm procent na 15,5 miliardy korun. V případě skupiny ČSOB byl nárůst o osm procent na 15,1 miliardy korun. Moneta Money Bank zase vykázala neauditovaný čistý zisk 4,05 miliardy korun, což představovalo meziroční pokles.