Česká spořitelna loni vydělala přes 15 miliard. Vyšší zisk táhly úvěry

České spořitelně loni vzrostl čistý zisk meziročně o osm procent na 15,5 miliardy korun. Rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která ji ovládá, loni zvýšila čistý zisk o 30 procent na 1,26 miliardy eur (34 miliard korun). Růst oznámila v úterý také Raiffeisenbank, které loni stoupl čistý zisk meziročně o 2,6 procenta na 2,6 miliardy korun.

Kromě růstu úvěrů se na výsledku České spořitelny podílel jednorázový příjem z prodeje podílu ve společnosti VISA Europe. Provozní zisk klesl o 5,1 procenta na 20,08 miliardy korun. Příčinou byl zejména propad výnosu z poplatků a provizí. Čistý úrokový výnos loni skončil 1,4 procenta pod úrovní roku 2015.

Spořitelna loni těžila z příznivého ekonomického prostředí, které se odrazilo v silném růstu úvěrů, a z pokračujícího zlepšování úvěrové kvality. Hrubý objem klientských úvěrů loni spořitelně vzrostl o osm procent. Rostl zájem klientů o spotřebitelské úvěry i hotovostní úvěry. „Nově poskytnuté hypotéky fyzickým osobám v roce 2016 meziročně vzrostly o 16 procent a překročily 57 miliard korun, což je historicky nejvyšší roční objem,“ uvedla banka.

Vývoj vybraných ukazatelů České spořitelny (v mld. Kč)
Zdroj: Česká spořitelna

Vklady klientů ČS loni meziročně vzrostly o necelých 11 procent na 786,9 miliardy korun. Bilanční suma spořitelny se v roce 2016 zvýšila o 11,1 procenta na 1,066 bilionu korun.

Riziko stálo Erste méně

Zlepšení výsledků Erste je podle vedení firmy dáno nižšími rizikovými náklady. Provozní výnosy klesly pod tlakem nízkých úrokových sazeb zhruba o procento na 6,69 miliardy eur (180,8 miliardy korun).

Roční výsledek je mírně pod odhady analytiků, kteří očekávali růst čistého zisku o třetinu na 1,275 miliardy eur.

Erste je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Vedle České republiky a Rakouska působí v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, v Chorvatsku a v Srbsku. Česká spořitelna je největší tuzemská banka podle počtu klientů. 

Aktiva Raiffeisenbank překonala 300 miliard korun

Celková aktiva Raiffeisenbank meziročně vzrostla o 29 procent na 318 miliard korun, k jejich růstu mimo jiné přispěla akvizice retailového bankovnictví české Citibank. 

„Naše celková aktiva v průběhu třetího čtvrtletí poprvé překonala hranici 300 miliard korun. Čistý zisk překonal předloňský rekord,“ komentoval výsledky generální ředitel Raiffeisenbank Igor Vida.

  • Raiffeisenbank poskytuje v ČR bankovní služby od roku 1993. 
  • Majoritním akcionářem je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International.

Čisté úrokové výnosy meziročně vzrostly o tři procenta na 6,3 miliardy korun. Čisté příjmy z poplatků meziročně klesly o 7,6 procenta na 1,69 miliardy.

Objem poskytnutých úvěrů klientům se meziročně zvýšil o 13,2 procenta na 214 miliard. Růst vykázalo financování domácností (spotřebitelské úvěry a hypotéky) i firem. Objem přijatých vkladů od klientů se meziročně zvýšil o 23,8 procenta na 227 miliard korun.

Vydáno pod