Rozpočet Řecka loni skončil v přebytku 0,7 procenta HDP

Státní rozpočet Řecka loni vykázal přebytek 0,7 procenta hrubého domácího produktu (HDP), zatímco o rok dříve skončil v deficitu 5,9 procenta HDP. Oznámil to řecký statistický úřad. Výsledek je podle evropské metodiky ESA 2010. Přebytek primárního rozpočtu, který nezahrnuje náklady na obsluhu dluhu, se pak zvýšil na 3,9 procenta z 2,3 procenta HDP předloni.

Statistický úřad nevypočítává údaje o primárním rozpočtu podle metodiky, ze které vychází záchranný program. Podle metodiky záchranného programu se jinak statisticky zachází s některými položkami výdajů a příjmů, poznamenala agentura Reuters. Cílem záchranného programu byl přebytek primárního rozpočtu 0,5 procenta HDP. Premiér Alexis Tsipras uvedl, že země vysoce překonala tento cíl a že její přebytek činil nejméně 3,5 procenta HDP.

Statistický úřad dodal, že přebytek za loňský rok dosáhl 1,3 miliardy eur (25,1 miliardy korun). Dluh však na konci roku vzrostl na 179 procent HDP ze 177,4 procenta v roce 2015. V nominálním vyjádření pak dluh činil 314,9 miliardy eur.

Řecko se předloni dohodlo s eurozónou na třetím záchranném programu, v jehož rámci by mělo v průběhu tří let dostat 86 miliard eur (2,3 bilionu korun). Průběžně ale musí plnit podmínky, které jsou s přiznáním finanční pomoci spojeny.