Čínských turistů v Česku přibývá. Do roka by měla začít létat čtvrtá přímá linka

Události: Ministryně Šlechtová jednala v Číně o podpoře turistiky (zdroj: ČT24)

Mezi Českou republikou a Čínou by měla být v brzké době zprovozněna další, již čtvrtá přímá letecká linka. Spojí Prahu s městem Kchun-ming a fungovat by mohla začít v první polovině příštího roku, uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, která o novém spoji mezi oběma zeměmi nyní jedná v Kchun-mingu.

„Město Kchun-ming je zajímavé tím, že se tady nachází jedno z největších letišť světa, a Česko a Čína zde plánují otevřít přímou linku,“ řekla Šlechtová v Kchun-mingu, metropoli jihočínské provincie Jün-nan. Ministryně uvedla, že návrh smlouvy je připraven a nyní se ještě dolaďují technické detaily.

„Já se ve středu sejdu s prezidentem společnosti Yunnan Airport Group a budeme se bavit i o detailech případné spolupráce. Je to obchodní smlouva, samozřejmě by bylo pěkné, kdyby se podepsala tady za mé přítomnosti, ale k tomu pravděpodobně nedojde,“ prohlásila Šlechtová.

Počet čínských hostů v hromadných ubytovacích zařízeních v krajích (2012–2016)
Zdroj: ČSÚ

Jihočínská provincie Jün-nan hraničí s Barmou, Laosem a Vietnamem. Podle Šlechtové by proto novou přímou linku Praha-Kchun-ming mohli využívat obyvatelé celé oblasti jihovýchodní Asie, nebo naopak čeští turisté mířící do těchto zemí.

Pro nás tato linka může znamenat příliv turistů z Čínské lidové republiky. Provincie Jün-nan je ale také hned vedle Vietnamu a je případnou zastávkou i pro vietnamské turisty.
Karla Šlechtová
ministryně pro místní rozvoj

„V tuto chvíli čínští turisté jsou na osmém místě v Česku a příliv čínských turistů jen za loňský rok vzrostl o 22 procent,“ připomněla. Poukázala přitom na skutečnost, že Česká republika je šestou nejbezpečnější zemí na světě. „A to samozřejmě nejen pro turisty, ale i pro vládu Čínské lidové republiky hodně znamená,“ dodala ministryně.

Počet návštěv a přespání čínských turistů v ČR (2012‒2016)
Zdroj: ČSÚ

Jedná se o frekvenci letů

Jednou ze stále nedohodnutých záležitostí je frekvence letů mezi oběma destinacemi. Čínská strana má podle ministryně Šlechtové zájem o dva lety mezi Kchun-mingem a Prahou týdně, česká strana by chtěla prosadit lety třikrát v týdnu.

Čínských turistů v Česku přibývá (zdroj: ČT24)

Provozovat linku by mohly aerolinie China Eastern Yunnan Branch nebo Lucky Airlines, které nově nakoupily letouny Boeing 787 Dreamliner pro dálkové spoje. Vlastníkem obou těchto leteckých společností je provincie Jün-nan. 

Počet čínských hostů v hromadných ubytovacích zařízeních v krajích (2012–2016)
Zdroj: ČSÚ

V současné době spojují Čínu a Českou republiku tři přímé letecké linky, které míří z Prahy do Pekingu, Šanghaje a Čcheng-tu. V jednání je i přímá linka mezi Prahou a čínským městem Šen-čen.

Zatímco zmíněná města jsou převážně hospodářskými středisky, Kchun-ming vyhledávají turisté. Je zde řada chrámů a dalších stavebních památek i přírodní zajímavosti, jako je skalní město zvané Kamenný les, kam Šlechtová zamíří ve čtvrtek. Oblast je známá i čajovými a nově také kávovými plantážemi.

Počet čínských hostů v hromadných ubytovacích zařízeních v ČR (2012‒2016)
Zdroj: ČSÚ

Počátkem týdne Šlechtová a členové podnikatelské delegace, kteří ji doprovázejí, jednali v čínské provincii Che-nan a její metropoli Čeng-čou. Dnes se ministryně v Kchun-mingu sešla s provinčním viceguvernérem Čchen Šunem. Také zde zahájila obchodní fórum.