O krok blíž k levnějším datům. Evropský parlament schválil pevný ceník roamingu

Stejné ceny za volání doma i v zahraničí – to by mohlo platit už od poloviny června díky fixnímu ceníku pro operátory, který ve čtvrtek schválil Evropský parlament. Někteří provozovatelé sítí ale namítají, že nižší ceny už nepokryjí jejich náklady na přeshraniční služby.

Evropský parlament se původně snažil dohodnout na nižších cenách datového i hlasového roamingu, než jaké stanovila Evropská komise. Naopak telefonní společnosti žádaly, aby maximální velkoobchodní částky, které si mohou účtovat, byly vyšší.

Na přelomu ledna a února se Evropský parlament a Evropská komise dohodly na kompromisu, který nyní poslanci potvrdili. Návrh podpořila drtivá většina poslanců, souhlasilo jich 549, proti hlasovalo 27 zákonodárců.

Dosažený kompromis znamená od 15. června pro velkoobchod maximální poplatek 0,032 eura (0,86 Kč) za minutu volání a 0,01 eura (0,27 Kč) za textovou zprávu. Ve stejný den začne také platit hranice 7,7 eura (208 Kč) za gigabyte dat, která se během pěti let postupně sníží až na 2,5 eura (68 Kč) za gigabyte dat od ledna 2022.

Změnu nepocítí jen lidé na dovolené, ale i v pohraničí

Někteří lidé přitom narovnání cen při telefonování z České republiky a sousední země ocení i bez nějakého cestování. Například ve Šluknovském výběžku prakticky není místo, odkud by to do Německa bylo dál než šest kilometrů, takže mobily se tu často přepnou na cizí signál. Někdo tak má i dvě SIM karty – českou a německou, aby zbytečně neplatil za roaming.

Komise tlačí na snižování cen roamingu zhruba deset let. Podle jejích čísel zlevnily všechny mobilní služby o víc než devadesát procent.

„Jednali jsme v zájmu spotřebitelů, abychom jim zjednodušili život, udrželi ceny dole a snížili jejich platby. Teď je to na unijních zemích, aby to pro své občany zařídily,“ řekl už dříve místopředseda Evropské komise pro digitální jednotný trh Andrus Ansip.

Vydáno pod