Se splácením dluhů se nejvíce potýkají mladí lidé. Celkově se však loni platební disciplína zlepšila

Události: Se splácením dluhů mají potíže zejména mladí lidé (zdroj: ČT24)

Největší problémy se splácením dluhů mají v Česku lidé do 24 let. Finanční instituce je dlouhodobě považují za nejrizikovější skupinu. Celkově se však Češi ve splácení půjček zlepšují. Objem ohrožených úvěrů - to jsou ty, u nichž nebyly zaplaceny tři po sobě jdoucí řádné splátky, klesl loni o 9 procent na 44 miliard korun.

Mezi mladými každý dvacátý nesplácí dlouhodobý dluh a u krátkodobýcch půjček má problém dokonce každý šestý. V některých případech pak dochází k tomu, že je jim úvěr takzvaně zesplatněn. To znamená, že věřitel požaduje kvůli špatné platební morálce vrácení celého dluhu i s úroky.

Za loňský rok se objem peněz, které musí Češi splácet, zvýšil asi o 150 miliard korun. Celkem tak lidé koncem roku dlužili téměř dva biliony korun. 

Pocítili to i v Providentu Financial, kde vyřizují žádosti o úvěr hlavně přes internet. „Průměrná výše půjčky stoupla z 15 tisíc před třemi roky na víc než 20 tisíc v minulém roce,“ uvedl mluvčí firmy Ondřej Holoubek. 

Kam peníze míří nejvíce

Ředitel CNCB - Nebankovní registr klientských informací Jiří Rajl sdělil, že lidé si brali hlavně hypoteční úvěry. U krátkodobých úvěrů to pak byly úvěry na automobily a spotřební zboží. 

K růstu zadlužování přispělo i vědomí, že se stále půjčuje za relativně nízké úrokové sazby. Banky a úvěrové společnosti už kvůli tomu ale nemají z půjčování peněz takové výdělky jako dřív. Bojují proto navzájem o klienty, v poslední době například nabídkou slučování půjček.

obrázek
Zdroj: ČT24

Toho využil i trenér bojových sportů a jednatel SC Expendables Lukáš Kubát. Na rozjezd podnikání si vzal několik půjček, naposledy zhruba 700 tisíc. Na vybavení kanceláře či tělocvičny, na nákup počítače, větší úvěr si bral na auto. Pak se rozhodl spojit si úvěry. 

„Aby tam byla co nejmenší částka na celou dobu, abych vlastně měl možnost platit co nejmíň a co nejdéle,“ říká. Výši měsíční splátky si tak snížil zhruba o třetinu. 

Sloučení půjček může být vhodné pro ty, kteří měsíční platby za půjčky různým firmám finančně nezvládají. Doba splácení se ale zpravidla prodlouží a půjčené peníze se tak mohou ve výsledku prodražit. Ve smlouvách bývají i sankce, například za předčasné splacení.

Uložit