Mléka je nadbytek, stát vyplácí dotace za snížení produkce

Události: Mimořádné mléčné dotace (zdroj: ČT24)

Stát začíná vyplácet mimořádné dotace za nižší produkci mléka. Nárok na podporu od zemědělského intervenčního fondu má více než 230 farmářů. Opatření má stabilizovat trh, na kterém nadbytek mléka snižuje ceny. Ty se sice odrazily ode dna a stoupají, i tak ale stále čeští farmáři prodělávají. Někteří zastavili investice, jiní by rádi produkci omezili. Kvůli čerpání dotací ale nemůžou.

Například Farma Hole získala před čtyřmi lety dotaci i úvěry na stáj pro dobytek s dojírnou a pojízdným robotem. Stálo ji to 40 milionů. Dnes je v nelehké situaci. V roce 2014 totiž byla výkupní cena mléka přes 9 korun za litr, dnes je to 7 korun, tedy pod výrobními náklady.

Kvůli nízkým výkupním cenám nemají ani na zvyšování mezd. Práci dávají hlavně lidem z okolích vesnic. Šetří i na zvířatech, nemohou pro ně nakupovat „nějaké excelentní vitaminy“.

Krávy
Zdroj: ČT24

Snížit produkci mléka, tedy zbavit se zvířat, však nemohou. Kvůli dotaci musí chov ještě jeden rok udržet. Jinak by peníze museli vrátit. Co bude dál, sami nevědí. 

Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha hovoří o nutnosti hledat cestu, jak v podobných případech pomoci, aby chovatelé nemuseli skončit. Zároveň zdůrazňuje, že někteří to neunesou ekonomicky a skončí přirozeně. 

Vývoj výkupní ceny mléka
Zdroj: ČT24

Ti, kteří produkci sníží, mají nárok na mimořádnou podporu. O její proplacení se zatím přihlásilo zhruba 40 farmářů.

K úvahám o velikosti produkce mléka se vyjádřil i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Teď je opravdu potřeba, aby i sami chovatelé – ti, kteří nemají dobré ekonomické parametry chovů – zvážili, jestli v tom dále pokračovat.“

Samo ministerstvo pak chce chovatele podpořit ještě dotacemi a podpůrnými programy.