Ryanair se stal v Evropě jedničkou. Přepravil více cestujících než Lufthansa

Irský nízkonákladový letecký přepravce Ryanair v loňském roce vystřídal německého konkurenta Lufthansa na postu největších evropských aerolinek z hlediska počtu cestujících. Vykázal nárůst o 15 procent na 117 milionů cestujících. Uvedla to agentura Reuters.

Lufthansa oznámila, že v loňském roce zaznamenala nárůst počtu pasažérů o téměř dvě procenta na 109,7 milionu. Německou aerolinku stále poškozují spory s odborovým svazem pilotů Vereinigung Cockpit či palubním personálem.

Spor týkající se pracovních smluv se táhne již od roku 2012. Jen od roku 2014 uskutečnili piloti 15 protestních akcí. Poslední stávka se konala koncem listopadu a trvala šest dní. Aerolinky zrušily kolem 4450 letů a přišly o zhruba 100 milionů eur (2,7 miliardy korun).

Společnost Ryanair láká zákazníky nízkými cenami letenek a rozšiřováním nabídky letů. Firma v listopadu uvedla, že do roku 2024 počítá s nárůstem počtu cestujících na 200 milionů ročně.

Nízkonákladovým aeroliniím se dařilo

Výrazné zvýšení počtu cestujících za loňský rok hlásí i další evropské nízkonákladové aerolinky. Norská společnost Air Shuttle vykázala nárůst o 14 procent na 29 milionů cestujících, maďarský Wizz Air pak o 19 procent na 22,7 milionu.

O poznání slabší růst zaznamenala britská nízkonákladová letecká společnost easyJet, na kterou měly podle Reuters větší dopad stávky ve Francii a obavy turistů z teroristických útoků. Počet cestujících easyJetu loni vzrostl o téměř sedm procent na 74,5 milionu.