Lufthansa a piloti budou řešit spor s pomocí zprostředkovatele

Vedení německých aerolinek Lufthansa a odborový svaz pilotů Vereinigung Cocpit (VC) se dohodly, že se pokusí vyřešit spor týkající se pracovních smluv, který se táhne od roku 2012, s pomocí zprostředkovatele, oznámily odbory. Jednání by mělo být dokončeno do konce ledna a odbory po dobu vyjednávání nebudou svolávat stávky.

Piloti Lufthansy již od počátku roku 2014 uskutečnili 15 protestních akcí. Aerolinky to stálo na ušlém zisku stovky milionů eur, upozornily agentury DPA a Reuters.

Poslední stávka se konala koncem listopadu a trvala šest dní. Aerolinky zrušily kolem 4450 letů a přišly o zhruba 100 milionů eur (2,7 miliardy korun).

Lufthansa je zapletená do série různých sporů se svými piloty a zaměstnanci palubního personálu kvůli mzdám a pracovním podmínkám, protože vedení se snaží snížit náklady, aby mohlo lépe konkurovat nízkonákladovým aerolinkách a efektivnějším přepravcům na dálkových trasách.

Odborový svaz zaměstnanců palubního personálu UFO dnes uvedl, že třístranné rozhovory s vedením nízkonákladové divize Eurowings a dalším odborovým svazem Verdi skončila bez dohody. UFO usiluje o novou, dvouletou smlouvu pro zaměstnance Eurowings.