Lidé si loni rekordně půjčovali na bydlení. Zlatá hypoteční doba ale již končí

Události: Rekordní půjčování na bydlení (zdroj: ČT24)

Hypoteční smlouvu loni nově podepsalo více než 115 tisíc lidí. Půjčili si rekordních 225 miliard korun, tedy zhruba o 40 miliard víc než o rok dříve. Vyplývá to z čísel Hypoteční banky. Důvodem byly hlavně rekordně nízké úroky, ale například i doporučení České národní banky zpřísnit podmínky pro půjčování peněz.

Na své minimum se úrokové sazby dostaly loni v listopadu, kdy bylo možné si půjčit za 1,77 procenta.  Letos už ale další úrokové rekordy padat nebudou, shodují se bankéři. „Cena peněz na trhu roste a z toho důvody rostou i sazby na hypotečních úvěrech,“ říká manažer hypoték České spořitelny Karel Chábek.

Hypotéky
Zdroj: ČT24

K bankovním přepážkám pak obyvatele přivedly i další změny, například doporučení České národní banky. Lidé si už mohou vzít hypotéku jen do výše 95 procent ceny nemovitosti, a nikoli na sto procent, jako ještě v uplynulém roce.

„Takovéto úvěry už banky vesměs poskytovat nebudou. Doporučení ČNB bylo pravděpodobně jednou z příčin, proč byl ke konci roku trh živější,“ domnívá se generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil. 

Hypotéky
Zdroj: ČT24

Nejvíce peněz si lidé půjčují v Praze. Zhruba dva a půl milionu korun. V Brně, respektive v Jihomoravském kraji je to 1,9 milionu. Naopak nejméně je to v na Ústecku a Karlovarsku.

Ve velkém se kupovaly hlavně dvougarsoniery a dvoupokojové byty. Prudce ale roste zájem i o byty tří až čtyřpokojové. A to nejen v novostavbách, ale i ve starších domech.