Začíná závěrečná fáze tažení za nižší daně pro rodiny s více dětmi

Události: Daňové změny v roce 2017 (zdroj: ČT24)

Rodiny se dvěma a více dětmi budou v roce 2017 nejspíš opět platit nižší daně než v předchozích letech. Méně by na daních měli zaplatit i drobní živnostníci, kteří mají děti. Schvalování tohoto daňového balíčku však má zpoždění. Již v červenci s ním souhlasila vláda a očekávalo se, že začne platit už od počátku letošního roku. Nakonec se k jeho závěrečnému schvalování dostanou poslanci až v lednu, pak by měl zamířit do Senátu a k prezidentovi.

Pokud návrh projde v nezměněné podobě, vzroste letos roční daňová sleva na druhé dítě o 2400 korun a na třetí a další dítě o 3600 korun. Rozpočet kvůli tomu přijde téměř o miliardu.

V Poslanecké sněmovně jej budou poslanci schvalovat nejdříve 11. ledna. Jednotlivé strany se nyní přou, kdo může za zdržení. Předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) i místopředseda KSČM Jiří Dolejš shodně tvrdí, že daňový balíček měl ministr financí Andrej Babiš (ANO) přinést dříve. Ten ale podobné výtky odmítá. Podle něj může za zdržení hlavně neefektivní práce sněmovny.

„Je tam plno zákonů, které musí čekat na různé zákony, které jsou nejdůležitější, jako je lex Babiš, to je asi priorita pro tradiční politické strany. Místo toho, abysme příjímali tyto důležité zákony pro lidi,“ poznamenal k tomu ironicky Babiš. 

Daňové odpočty pro rodiny s dvěma a více dětmi
Zdroj: ČT24

Vzhledem k tomu, že návrh má podporu vlády i téměř celé opozice, předpokládá se jeho schválení a platnost od dubna příštího roku. 

Rodiny s dětmi by však měly dostat vyšší slevy se zpětnou platností od ledna 2017. Ale až o rok později: první tři měsíce jim stát doplatí až na jaře 2018 při ročním daňovém zúčtování. 

Události: Daňové změny v roce 2017 (zdroj: ČT24)

Nižší daně i pro živnostníky

Polepšit by si měli také živnostníci, kteří využívají výdajové paušály. Po čtyřech letech by jim měl stát opět vrátit možnost daňových slev na děti. 

„Jestliže někdo pracuje a má děti, měl by mít také stejné podmínky,“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). 

Nově ale budou moci paušály využívat zřejmě jen lidé s obratem do milionu ročně, dnes je tato hranice dvakrát vyšší. I tak ale stát nechá na daních živnostníkům s paušály, kteří mají děti, jednu a půl miliardy ročně.

Daně
Zdroj: ČT24