Železniční správa přidá zaměstnancům, růst bude stejný jako v Českých drahách

Osmnáct tisíc zaměstnanců Správy železniční dopravní cesty si příští rok polepší. Mzdy se jim zvednou o 3,4 procenta, což odpovídá zhruba tisícikoruně. Vyplývá to ze změny kolektivní smlouvy, na níž se ve středu státní firma domluvila s odboráři.

Zaměstnanci chtěli přidat pět procent - jako kompenzaci malého růstu v předchozích letech.

Předseda odborů SŽDC Martin Malý to připouští: „ Nakonec jsme dopadli trochu níže, máme tady nárůst do tarifu o 3,4 procenta ve všech platových třídách, k tomu nárůst výkonové odměny.“

Zástupce státní firmy uvedl, že odsouhlasená hranice je „krytelná“ z jejího rozpočtu. „To znamená, že nemusí kvůli tomu docházet k nějakému růstu externích nákladů,“ uvedl mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský. 

Platy se zvyšují i v Českých drahách

Stejným zvýšením dopadla i jednání v Českých drahách. Jejich zaměstnancům vzrostou příští rok mzdy také až o 3,4 procenta. Vyšší růst čeká zaměstnance v provozu a pracovníky v nižších tarifních třídách, kteří v současnosti pobírají nižší mzdy. Zaměstnancům zařazeným do desáté až 16. platové třídy pak v roce 2017 mzda vzroste o 2,9 procenta. České dráhy nyní zaměstnávají necelých 15 tisíc lidí a průměrná mzda za období leden až listopad letošního roku činila 30 500 korun.

„Vyjednávání bylo velmi náročné, ale dosáhli jsme kompromisu, který je pro České dráhy ekonomicky únosný a zároveň našim zaměstnancům zaručuje sociální jistotu,“ uvedl podle agentury ČTK předseda představenstva společnosti Pavel Krtek.

Opuštěním plošného zvyšování mezd běžného v minulých letech chce společnost motivovat zaměstnance v provozu a zároveň bude fungovat jako motivace pro nové uchazeče o zaměstnání u ČD.

V ČD Cargo trvá spor odborů

Kolektivní vyjednávání o mzdách v nákladním dopravci ČD Cargo komplikuje spor odborových centrál. Osm z devíti odborových organizací přistoupilo na návrh společnosti na stejný růst mezd jako v mateřských Českých drahách.

Největší organizace, Odborové sdružení železničářů, ale odmítlo přistoupit na maximálně 3,4procentní růst a žádá další navýšení o minimálně sto korun ve všech tarifních třídách.