Významnému zaměstnavateli v potížích by stát měl finančně pomoct, míní Češi

Stát by měl finančně pomoct soukromé firmě v problémech, která se přitom významně podílí na zaměstnanosti v regionu. Podle více než poloviny lidí by měl takovému podniku poskytnout půjčku, kterou ale musí společnost splatit. Proti zásahu státu je necelá čtvrtina. Průzkum zpracovala v rámci projektu Trendy Česka TNS Aisa pro Českou televizi.

Více než polovina občanů Česka se domnívá, že by stát měl v případě potíží podniku, který zaměstnává velký počet lidí v regionu, poskytnout půjčku, kterou by zároveň firma splácela. Necelá pětina zastává dokonce názor, že by stát měl poskytnout půjčku i za cenu, že peníze nedostane zpět. Proti zásahu státu se pak staví 23 procent lidí.

Při pohledu na jednotlivé sociodemografické charakteristiky je rozdíl především v postojích mužů a žen. Zatímco muži častěji podporují nezasahování státu do záležitostí firem, ženy by častěji souhlasily s půjčkou, a to i za cenu, že by stát nedostal peníze zpět.

Stejný postoj jako ženy mají také mladí lidé do 29 let, lidé se základním vzděláním nebo vyučení a také ekonomicky neaktivní. Naproti tomu muži a podnikatelé se častěji přiklánějí k tomu, aby stát nezasahoval.

Proti jakýmkoliv zásahům státu se z hlediska politické příslušnosti staví především příznivci Svobody a přímé demokracie. Silný je tento postoj i u voličů ANO a ODS. Riziko, že se peníze nevrátí, by častěji snesli voliči komunistů a sociální demokracie.

700 milionů pro OKD

Stát se v letošním roce angažoval v případě těžební společnosti OKD, ve které nyní s dodavatelskými firmami pracuje asi 12 tisíc lidí. Firma na sebe podala v květnu insolvenční návrh. Soud pak firmu poslal do úpadku. Pohledávky vůči ní přihlásilo u soudu přes 550 věřitelů, kteří dohromady chtěli od firmy více než 23 miliard korun. Pohledávky za více než 17 miliard korun však insolvenční správce popřel.

V červenci vedení uvedlo, že firma bude letos potřebovat úvěr 700 milionů až miliardu korun na zajištění provozu. Vláda později rozhodla, že stát OKD půjčí 700 milionů. Záměr kritizovala pravicová opozice s tím, že půjde o dar.

Vláda také letos schválila příspěvek pro propouštěné zaměstnance OKD. Horníci by měli dostávat osm tisíc a ostatní pracovníci sedm tisíc korun měsíčně, a to tři měsíce až pět let. Kompenzace později schválila i pro propuštěné horníky z dalších dolů v Česku.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost TNS Aisa. Sběr dat probíhal ve dnech 8. 10. až 27. 10. 2016 na reprezentativním vzorku 600 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště).