Yahoo přiznala, že jí hackeři ukradli informace o půl miliardě uživatelů

Hackeři před dvěma lety ukradli Yahoo informace o zhruba 500 milionech uživatelů. Americká internetová společnost  to nyní přiznala a zároveň uvedla, že útok byl podle ní podpořen některým státem. Krádež se týkala jak dat, která identifikovala uživatele, tak „nešifrovaných bezpečnostních otázek a odpovědí,“ uvedl server BBC News. Netýkala se tedy dat o kreditních kartách.

Firma Yahoo, která byla průkopníkem e-mailových účtů zdarma a v minulosti spoluurčovala podobu internetu, prodala v červenci za 4,83 miliardy dolarů (118,8 miliardy korun) své hlavní aktivity americkému telekomunikačnímu operátoru Verizon Communications. Zatím není známo, zda nyní potvrzený útok může mít dopad na tento prodej nebo na jeho hodnotu. 

Základní internetové aktivity Yahoo zahrnují například webový vyhledávač nebo elektronickou poštu. Verizon jimi podpoří svou internetovou divizi AOL, další zašlou internetovou hvězdu, kterou koupil loni za 4,4 miliardy dolarů. Získá tak mimo jiné přístup k reklamním nástrojům Yahoo a k dalším jejím činnostem, jako je zmíněné webové vyhledávání, elektronická pošta nebo služba pro zasílání zpráv.

„Yahoo nám dává rozsah a to je to, co je nejzásadnější. Od firmy s miliony zákazníků jdeme k miliardám,“ řekla tehdy finanční televizi CNBC výkonná viceprezidentka Verizonu a jeho šéfka pro produktové inovace Marni Waldenová. Generální ředitel AOL Tim Armstrong v této souvislosti podotkl, že transakce „uvolní plný potenciál Yahoo“ a vytvoří důležitého hráče na poli mobilních médií.

Šéfka Yahoo! Marissa Mayerová
Zdroj: ČTK/AP/Lionel Cironneau

Útok byl větší, než se odhadovalo

První zprávy o možném útoku na Yahoo se objevily v srpnu letošního roku, když se hacker známý jako Peace údajně pokoušel prodat informace o 200 milionech účtů této společnosti. Ta nyní potvrdila, že „průnik“  byl mnohem větší, než se zprvu předpokládalo.  

„On-line útoky a krádeže od státem podporovaných subjektů se stávají stále běžnější v celém technologickém průmyslu,“ uvedla firma v prohlášení. Zároveň doporučila všem uživatelům změnit svá hesla, pokud tak od roku 2014 ještě neučinili.

Viceprezidentka bezpečnostní firmy Covata Nikki Parkerová k tomu poznamenala, že na celém případu je nejpozoruhodnější právě masivnost útoku. Domnívá se zároveň, že celý případ se nyní oprávněně dostane pod drobnohled regulačních orgánů, médií i uživatelů. „Korporace musí ukázat, že jsou odhodlány řešit takovýto problém,“ řekla Parkerová a dodala: „Doufejme, že inkoust na smlouvě Yahoo s Verizonem již zaschl.“

Server BBC News dodal, že rozsah tohoto útoku překonal dřívější útoky na technologické firmy – MySpace (359 milionů), LinkedIn (159 milionů) a Adobe (152 milionů).