Ministerstvo a OKD podepsaly smlouvu o půjčce 700 milionů korun

Stát v pondělí prostřednictvím ministerstva financí (MF) uzavřel s těžební společností OKD smlouvu na úvěr 700 milionů korun. Půjčka je podmíněna reorganizací firmy, o které věřitelé OKD rozhodli minulý týden. Informovalo o tom ministerstvo financí.

O pomoci firmě formou půjčky podmíněné reorganizací rozhodla vláda na konci července. První část půjčky by firma měla dostat do dvou až tří dnů. Formálně půjčku poskytne společnost Prisko, kterou vlastní MF. Rozhodnutí kritizovala pravicová opozice, podle ní půjde o dar.

Ministerstvp očekává, že žádost o čerpání první části půjčky dostane v úterý. Následně uvolní 150 milionů korun. „Čerpání půjčky bude probíhat na základě přísného posuzování odůvodněnosti potřeby takového čerpání,“ uvedl úřad. 

Součástí smlouvy jsou zajišťovací dokumenty, které Prisku umožňují v případě neplnění stanovených závazků ze strany OKD uspokojit svou pohledávku. Úvěrovou smlouvu postupně doporučili prozatímní věřitelský výbor, insolvenční správce a schválil ji i soud. 

Podle analytiků však půjčka od státu firmě dlouho nevystačí. Ředitel OKD Dale Ekmark v minulých dnech naznačil, že v příštím roce by společnost mohla potřebovat půjčit další peníze. Ani podle insolvenčního správce se to nedá vyloučit.

V černouhelné těžební společnosti OKD nyní pracuje asi 12 tisíc lidí, z toho zhruba 9500 jsou vlastní zaměstnanci firmy a ostatní jsou pracovníci agentur a dodavatelských společností. Zadlužená firma má uznané pohledávky za několik miliard korun. Minulý týden věřitelé těžební společnosti OKD na schůzi u Krajského soudu v Ostravě rozhodli, že firma půjde do reorganizace. OKD tak bude dál těžit a vydělávat.

Vydáno pod