Čínských turistů už do Česka jezdí více než Rusů

Čínských turistů už do Česka jezdí více než Rusů (zdroj: ČT24)

Poprvé přijelo do České republiky více čínských turistů než těch z Ruska. Do Česka si našlo ve 2. čtvrtletí cestu 96 400 turistů ze země Velké zdi. Z Ruska dorazilo o šest tisíc turistů méně. Pětinu zahraničních turistů dále tvořili Němci.

Celkově v českých ubytovacích zařízeních přenocovalo skoro 4,6 milionu turistů, meziročně o více než tři procenta více. Návštěvnost tak nepřetržitě roste již třetím rokem. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu.

Po třech nejvíce zastoupených národech mezi turisty v Česku následovali Slováci a Američané, velký zájem měli i Poláci a Britové. Mezi ubytovanými převažovali cizinci, kterých bylo o zhruba 273 tisíc více než českých hostů.

Česko je lákadlem řadu let, vzhledem i k tomu, že láká už nejen do Prahy. Ta ale pořád bude top cílem. Česká republika je také lákavá dopravní dostupností a cenovými relacemi.
Soňa Machová
vedoucí oddělení marketingového výzkumu, CzechTourism

Hosté ze zahraničí ale strávili v ubytovacích zařízeních o 1,4 procenta méně nocí než loni, méně využívali hlavně hotelů. „Pokles počtu přenocování zahraniční klientely byl naposledy zaznamenán na začátku roku 2014,“ uvedli statistici. Naopak Češi strávili v tuzemských hotelech o 9,4 procenta nocí více.

Nejvíce přenocování zaznamenala ubytovací zařízení v Praze, kde ale byli hosty z 90 procent cizinci. Češi strávili nejvíce nocí v jižních Čechách, Královéhradeckém kraji a na jižní Moravě. 

Celkově vzrostla od dubna do června návštěvnost českých hotelů o 4,1 procenta na 3,3 milionu hostů. Více lidí se ubytovalo také v penzionech, klesla naopak oblíbenost kempů. V téměř všech krajích Česka počet ubytovaných turistů meziročně vzrostl, výjimkou jsou kraje Plzeňský a Královéhradecký. Ve středních Čechách pak zůstal na loňské úrovni. Nejvíce turistů navštívilo tradičně Prahu, nejméně Pardubický kraj.

Experti: V Česku je bezpečněji, proto sem turisté jezdí

K nárůstu počtu turistů v Česku přispívá zdejší bezpečnostní situace a hrozba teroristických útoků v jiných evropských státech. Turistů z Evropy v  České republice přibývá i díky ekonomickému růstu, z žádné významné sportovní události země letos netěží. Uvedl odborník společnosti PwC na hotelnictví Jan Musil.

Hrozbu zejména z pohledu hostů ze zámoří představují podle Musila teroristické útoky v Evropě, pro řadu Čechů je to naopak důvod nevyjíždět ven a užít si tuzemskou dovolenou. „Celkově tak letos v Praze očekáváme nepatrný nárůst obsazenosti hotelů z loňských 75 na 76 procent. Průměrná cena za hotelový pokoj by měla vzrůst o necelých 100 Kč na 2212 korun za noc,“ uvedl Musil. 

Machová: Česko je lákavé cenou i bezpečností (zdroj: ČT24)

Markéta Vogelová z agentury CzechTourism očekává, že bezpečnostní situace a nedávné události ve Francii a Německu ovlivní také hlavní letní sezonu, kdy počty zahraničních turistů porostou ale jen velmi mírně. Významnější růst naopak očekává ze strany tuzemských turistů, kteří v obavě před cestou do zahraničí raději zvolí dovolenou v Česku. „Bezpečnost destinace je nyní klíčovým faktorem při výběru dovolené. Česko má v tomto ohledu velmi výhodnou pozici, neboť je dlouhodobě považováno za bezpečnou destinaci,“ dodala Vogelová.