Ministr zdravotnictví pokukuje i po pěti miliardách z tabákové daně. Babiš to odmítá

Hlavní souboj o peníze pro svůj resort ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) vyhrál již v květnu, nyní by však chtěl do zdravotnictví přesměrovat i část vybrané daně z tabáku. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je pro, nesouhlasí však ministr financí Andrej Babiš (ANO), který Němečkovi vzkazuje, aby lépe hospodařil.

Na květnovém zasedání vláda rozhodla, že platby za státní pojištěnce (důchodce, děti a nezaměstnané) se zvýší v příštím roce o 3,6 miliardy korun v porovnání s letošním rokem. Němeček nejdříve požadoval téměř deset miliard, později více než 5 miliard.

Po rozhodnutí kabinetu uvedl, že je i tak schopen sestavit rozpočet, aby platy stouply o požadovaných deset procent. Doufá také, že další finance zdravotnictví získá z pojištění zaměstnanců a podnikatelů díky dobré kondici ekonomiky.

Kuřáci jsou drazí, pět miliard by se hodilo

Němeček ale už nyní začal předběžně sondovat možnost, že by zdravotnictví získalo i část zaplacené daně z tabáku, ročně až pět miliard korun navíc. Argumentuje nákladnější léčbou kuřáků. Premiérovu podporu již má. „Část daně z tabáku by mohla pomoci zlepšit financování investic ve zdravotnictví,“ řekl Sobotka. 

Naopak Babiš nesouhlasí. „Nedovedu si to představit. Rozhodně my takový systémový krok nemůžeme akceptovat,“ říká rezolutně. Na své straně má i pravicovou opozici. Podle ní jde o populistické gesto. 

Další možnost: pravidelné zvyšování plateb za státní pojištěnce

Němeček má zatím čas. Hlavní jednání o změnách mají začít příští rok – platit by měly od ledna 2018. Slabinou jeho plánu je, že k přesměrování části daně z tabáku se vláda v koaliční smlouvě nezavázala. Na rozdíl od pravidelné valorizace plateb za státní pojištěnce, což je další tok pěnez do zdravotnictví. Automatickou valorizací chce Němeček zajistit, aby platby rostly pravidelně, každý rok.

Příští rok budou platby od státu vyšší o 3,6 miliardy (zdroj: ČT24)

S podobným návrhem už dřív přišli komunisté. Proto jsou ochotní jej podpořit. „Pravidelná valorizace plateb za státní pojištěnce je jedna z možností, jak dostat více peněz do zdravotnictví,“ říká Soňa Marková, expertka KSČM na zdravotnictví. 

Pro zdravotníky ze současného stavu v každém případě plyne, že platy vyšší budou. A to i v krajích, kde mají nemocnice jinou právní podobu, například akciové společnosti. „Chceme, aby bylo uzavřeno memorandum mezi vládou a kraji o tom, že se kraje připojí k tomu desetiprocentnímu zvýšení tarifních platů,“ řekl premiér. 

Příkladem může být největší krajské zařízení na jižní Moravě – nemocnice ve Znojmě – která zaměstnává asi tisícovku lidí. Tabulkové platy se tu sestrám a lékařům od ledna zvedly o pět procent, od nového roku mají příslib dalších deseti. Tak to je předběžně propočteno, byť ředitel nemocnice Miroslav Kavka dodává, že definitivní to bude ve chvíli, kdy bude známá úhradová vyhláška.