Senát nic nezměnil na regulaci hazardu, blokace hráčských webů v zákoně zůstává

Senátoři schválili zákon o regulaci hazardu v takové podobě, v jaké jim přišel z Poslanecké sněmovny. Ostře sledovaná norma vyvolává obavy zejména u internetových organizací a firem, protože ministerstvu financí dává možnost blokovat vybrané hráčské weby. Kritici v tom vidí předzvěst cenzury. Nyní jí však chybí již pouze podpis prezidenta.

Pravomoc ministerstva financí nařídit zablokování webových stránek je motivovaná snahou bojovat s nelegálním hazardem na internetu. Náměstek ministra financí Ondřej Závodský už při projednávání normy v senátním výboru podotkl, že blokování stránek funguje v osmnácti ze sedmadvaceti zemí Evropské unie – a že poskytovatelé budou moci proti rozhodnutím o blokaci podat správní žalobu spolu s návrhem na předběžné opatření, které by blokaci oddálilo.

Závodský se tak snažil tišit výhrady, které se na adresu příslušného ustanovení v Senátu ozývaly několik týdnů. Kritici nové ministerské pravomoci, kterou nakonec senátoři ponechali, totiž tvrdí, že je zákon napsaný příliš obecně – a ministerstvu jako politicky řízenému úřadu umožní cenzurovat internet.

  • Poskytovatelé připojení k internetu budou mít povinnost zamezit přístupu na stránky, které MF zařadí na seznam nepovolených internetových her.
  • Vznikne rejstřík lidí, kteří nebudou mít přístup k hazardním hrám. Mezi nimi budou například lidé, kteří pobírají dávky v hmotné nouzi.
  • Povolování hazardních her bude dvoustupňové, schvalovat je bude MF a obce.
  • Zdanění hazardu bude nadále podléhat dvěma sazbám. U technických zařízení, zejm. automatů, se změní na 35 procent, u ostatních zůstane na 23 procentech.

Láska: Hrozí, že se otevře Pandořina skříňka

„Nejnebezpečnější je, že jsme si začali vůbec pohrávat s myšlenkou, že z moci úřední bude někdo rozhodovat o blokaci a omezování internetu,“ prohlásil před časem ve vysílání ČT24 senátor za zelené Václav Láska. „Teď je to z bohulibého účelu, ale je to krok, který může být nebezpečný, když se ostatní ministerstva začnou domáhat stejné pravomoci. Hrozí, že se tu otevře Pandořina skříňka.“

Obdobně ve středečním Interview ČT24 hovořil také Láskův senátní kolega a majitel Synotu Ivo Valenta; sám sice tvrdí, že kvůli svým podnikatelským aktivitám o normě hlasovat nebude, i on má ale pochybnosti o nové pravomoci pro tuzemskou byrokracii. „Moje výtka směřuje k tomu, že to rozhoduje úředník. Zákaz internetu je zbytečný a názor z pravěku. Kyberprostor se tak mocně vyvíjí dopředu, že všichni, kteří budou chtít podvádět, to (ustanovení) obejdou,“ prohlásil. Odpůrci novely již dali najevo, že proti ní podají ústavní stížnost.

Senátor Valenta: Blokovat internetové stránky? Názor z pravěku (zdroj: ČT24)

Před senátory hájil návrh ministr financí Andrej Babiš (ANO). Námitky, že jeho úřad novou pravomocí kvůli jeho obecné formulaci dostane možnost zakázat jakékoli webové stránky, označil za liché. „Skutečně se nejedná o cenzuru internetu,“ prohlásil. Pozměňovací návrhy senátorů potom neuspěly, ať už šlo o snahu zástupců ODS pravomoc ministerstvu odebrat, nebo návrh Libora Michálka (za Piráty) o jejím přenesení na soudy. Podle právníka Marka Antoše přitom právě soudy o případném blokování stránek rozhodují v jiných zemích.

Na odpor sporné části hazardního zákona se postavil i správce české domény CZ.NIC, který navrhovanou úpravu označil za nesmyslnou a spustil iniciativu proti cenzuře internetu prichazicenzor.cz. Lidé z iniciativy míní, že prosté blokování her nebude koncem, nýbrž začátkem omezování. „Představte si, že bude stránka, která bude říkat, jak zákon obejít. Zakážete ji také? Pravděpodobně ano, protože přímo navádí k porušování zákona,“ nastínil Michal Urič z iniciativy, ke které se připojilo například Sdružení pro internetovou reklamu, ICT Unie nebo společnost Seznam.cz.

To však náměstek Závodský odmítl. Navíc upozornil, že rozhodování bude dvoustupňové, úředníci budou rozhodovat pouze v prvním stupni. „Ve druhém bude rozhodovat nezávislá rozkladová komise,“ upozornil Ondřej Závodský.

UDÁLOSTI: Hazard čeká větší regulace i vyšší daně (zdroj: ČT24)

Zákon postupuje proti patologickému hráčství

Organizátoři protestu byli přesvědčeni, že přesvědčili zákonodárce ze senátního výboru pro hospodářství, dopravu a zemědělství a výboru pro regionální rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí, aby návrh zákona nepodpořili. Nakonec však Senát normu schválil vcelku výraznou většinou 42 hlasů z 65 přítomných, podpořili ho především senátoři z klubů vládních stran. Jeho kritici se vesměs zdrželi nebo se hlasování nezúčastnili. Výslovně proti regulaci hazardu nebyl nikdo.

Zákon se ostatně nezabývá jen regulací na internetu; má zavést také opatření proti patologickému hráčství. Prostřednictvím rejstříku budou mít hazard zakázaný například lidé, kteří pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi. Zákon také umožní zaměstnancům Celní správy vstupovat do heren a kontrolovat je a vymáhat sankce.

Povolování hazardních her bude nově dvoustupňové. Ministerstvo financí bude zajišťovat základní povolení ověřující způsobilost žadatele a splnění všech odborných a technologických požadavků, ale povolení k umístění herního prostoru bude ve výhradní pravomoci příslušné obce.