Podnikatelé hodnotí kontrolní hlášení: Miliardy na agendu a hodiny nad formuláři

Hospodářská komora provedla průzkum mezi 800 podnikateli, aby zjistila, jak se vypořádávají s jednou z novinek ministerstva financí – s kontrolním hlášením. Ukázalo se, že náklady firem na zavedení agendy se vyšplhaly na několik miliard korun. A samotným vyplňováním formulářů strávili plátci DPH celkem 2,5 milionu hodin. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) je ale kontrolní hlášení revoluční nástroj proti daňovým podvodům.

Zavedení kontrolního hlášení zvýšilo podnikatelům administrativní zátěž a vyvolalo nemalé finanční náklady spojené s implementací do jejich informačních systémů.
Vladimír Dlouhý
prezident Hospodářské komory

Malé a střední podniky vydaly na agendu kontrolních hlášení obvykle do 10 tisíc korun. U velkých podniků byly náklady vyšší, třetina zaplatila řádově desítky tisíc korun a další třetina více než 100 tisíc.

Co se týče samotného vyplňování kontrolního hlášení, zabralo to podle průzkumu pětině plátců méně než hodinu. Přes polovinu oslovených podnikatelů ale formulář vypisovalo více hodin a méně než jeden den. Pětině to pak trvalo od jednoho do tří dnů.

Podle samotného Babiše je ale kontrolní hlášení přelomový nástroj proti daňovým podvodům. „Je to revoluční projekt. Jsem první ministr financí, který přichází s reálným bojem proti podvodům na DPH. Jsme přesvědčeni, že projekt bude fungovat a že vybereme víc peněz,“ prohlásil Babiš.

Morální zátěž?

Předseda Asociace podnikatelů a manažerů Radomil Bábek ale upozorňuje na to, že vedle nákladů finančních a časových je kontrolní hlášení i svým způsobem zátěž morální.

„Zjednodušeně řečeno – něco to stojí, nějaký čas se tomu musí věnovat a kontrolní hlášení dělá z každého živnostníka a podnikatele primárně zloděje a každý podnikatel a živnostník se musí před státem svlékat do naha,“ říká Bábek.

Jako nejčastější problémy s podáváním kontrolního hlášení uváděli podnikatelé problémy s evidenčními čísly dokladů, uvedlo to 46 procent respondentů. Celých 97 procent účastníků průzkumu přesto stihlo podat kontrolní hlášení včas. Hospodářská komora závěry ankety nyní předloží vládě a chce podnikatelům vyjednat kompenzace.

  • speciální daňové stvrzení, které podávají plátci DPH. Právnické osoby ho podávají měsíčně, fyzické osoby měsíčně nebo čtvrtletně (záleží na zdaňovacím období).
  • jednou z novinek ministra financí Andreje Babiše (ANO) a je platné od letoška. Má zabránit daňovým únikům. Pro čtvrtletní plátce byl první termín 25. dubna 2016. Včetně měsíčních plátců přišlo do té doby Finanční správě kontrolní hlášení od 421 tisíc plátců DPH.