Český EPH údajně získá od Vattenfallu německé doly a elektrárny

Český Energetický a průmyslový holding (EPH) zřejmě získá ztrátové německé doly a elektrárny, které prodává švédský Vattenfall. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na tři informované zdroje. EPH, který podal společnou nabídku s PPF Investments, nechtěl zprávu komentovat. Zájemci byli původně tři, dva z nich ale podle zdrojů o nákup ztratili zájem. EPH podal společnou nabídku s PPF Investments.

Podle jednoho ze zdrojů Reuters by dohoda měla být podepsána již příští týden. Podle dalších zdrojů by měla dozorčí rada Vattenfallu odsouhlasit dohodu do deseti dnů. „Tuto spekulaci v tuto chvíli odmítáme komentovat,“ řekl ČTK mluvčí EPH Daniel Častvaj.

EPH podle jednoho zdroje souhlasil, že zaplatí kladnou cenu, přestože uhelné elektrárny jsou při současných cenách elektrické energie ztrátové a do budoucna je možné, že budou vyřazeny z provozu. Jiní zájemci od Vattenfallu požadovali peníze, jimiž by pokryli budoucí náklady na zavírání provozů.

Další český zájemce, společnost Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal, podle zdrojů z nabídky odstoupila. „V tuto chvíli nebudeme a ani nemůžeme komentovat probíhající výběrové řízení,“ řekl ČTK mluvčí skupiny Czech Coal David Vidomus.

Část uhelné elektrárny v Lynemouth
Zdroj: Reuters

Zdroje Reuters tvrdí, že z nabídky odstoupila také německá energetická skupina Steag s australským investičním fondem Macquarie. Jejich návrh prý požadoval vysoký příspěvek od Vattenfallu, a měl proto nižší šanci než nabídka EPH. Fond Macquarie se k záležitosti odmítl vyjádřit.

Švédský ministr pro rozvoj podnikání a inovace Mikael Damber agentuře Reuters řekl, že Vattenfall zatím nepředložil návrh prodeje aktivit v Německu. „Zatím nám nebyla předložena žádná dohoda,“ uvedl. Společnost Vattenfall vlastní švédský stát.

Kdo odstoupil, kdo má jen malou šanci

Reuters rovněž s odvoláním na svůj zdroj uvedl, že další český zájemce, firma Czech Coal, z nabídky odstoupil. Mluvčí skupiny Czech Coal David Vidomus však tuto informaci nepotvrdil. „V tuto chvíli nebudeme a ani nemůžeme komentovat probíhající výběrové řízení,“ řekl. Nabídku učinila firma Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal. 

Návrh německé energetické skupiny Steag a australského investičního fondu Macquarie pak požadoval vysoký příspěvek od Vattenfallu. Má proto nižší šanci než nabídka EPH.

EPH v současnosti již v Německu vlastní těžební společnost Mibrag a firmu HSR, jež provozuje hnědouhelnou elektrárnu Buschhaus a povrchový důl Schöningen.

  • Největšími akcionáři EPH jsou podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, kteří společně drží dvě třetiny akcií.
  • Ve firmě PPF Investments má menšinový podíl nejbohatší Čech Petr Kellner. PPF Investments operuje nezávisle na finanční skupině PPF, ve které má Kellner majoritu. Ten přes ni ale investuje do nových projektů.