Hlavní výsledek návštěvy čínského prezidenta? Strategické partnerství s Českem

Česko a Čínu zřejmě spojí strategické partnerství. Posílit by měla spolupráce například v průmyslové výrobě, vědě a výzkumu, letectví nebo zdravotnictví. Vyplývá to z dokumentů ohledně návštěvy čínského prezidenta, která se uskuteční koncem března.

Čínský prezident Si Ťin-pching navštíví Česko 28. až 30. března, půjde o první návštěvu nejvyššího čínského představitele v Česku i v bývalém Československu. „Završuje se tím proces posílení politického dialogu, který byl zahájen pracovní návštěvou ministra zahraničních věcí České republiky v Čínské lidové republice v dubnu 2014,“ uvádí se v podkladech pro jednání vlády.

Sobotkův kabinet by měl návštěvu čínského prezidenta schvalovat, včetně nákladů na její zajištění. Česko by měla stát 3,6 milionu korun. V částce ale nejsou zahrnuty náklady na ochranu ústavních činitelů, které zaplatí ministerstvo vnitra.

Hlavním výsledkem státní návštěvy z Číny má být vydání společného prohlášení o strategickém partnerství, vedle něj se ale připravují i memoranda. „Obě země vyjadřují vůli posílit spolupráci v řadě oblastí, jako například průmyslová výroba, věda a výzkum, letectví, zdravotnictví, zemědělství, energetika, kultura, vzdělání, sport a cestovní ruch,“ uvádí se v dokumentu.

Priorita ve finančnictví

Společné prohlášení by nemělo opominout jednu ze „současných priorit“, kterou je posílení vzájemné spolupráce v oblasti finančnictví, včetně zájmu Česka o pozici centra pro čínské finanční instituce v regionu. Během jednání s čínským prezidentem by čeští zástupci měli projednat také zájem o umístění sídla investičního fondu platformy 16+1 v Praze.

Důležité je podle dokumentu i etablování České republiky jako dopravního a logistického uzlu pro letecké spojení mezi Čínou a regionem střední, východní a jihovýchodní Evropy.

Si Ťin-pching se má setkat jak s českým prezidentem Milošem Zemanem, tak premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Čínskou návštěvu budou provázet zvýšená bezpečnostní opatření. Plánují se demonstrace pro i proti. Příznivci i odpůrci čínského prezidenta si už zamluvili po Praze desítky míst, na kterých by mohli uspořádat své demonstrace, včetně například Hradčanského náměstí, prostoru před úřadem vlády nebo u Strahovského kláštera, který pravděpodobně čínský prezident také navštíví.