Fico bude na summitu protestovat proti plynovodu Nord Stream 2

Země visegrádské skupiny (V4) spolu s dalšími pěti evropskými státy protestují proti plánovanému plynovodu Nord Stream 2, který má zvýšit kapacitu pro dopravu ruského zemního plynu po dně Baltského moře přímo do Německa. Projekt je podle slovenského premiéra Roberta Fica v rozporu s energetickou politikou Evropské unie. Téma večer nadnese na summitu EU.

„Země V4 poslaly nejvyšším představitelům Evropské unie dopis, který podepsaly i další země, Rumunsko, Chorvatsko a pobaltské státy. Žádáme v něm Evropskou unii, aby v jakýchkoli energetických projektech byly respektovány principy energetické unie a současně legislativa Evropské unie,“ řekl Fico. „Máme na mysli projekt Nord Stream 2, o kterém si stále myslíme, že je v rozporu s principy energetické unie a současně je v rozporu s dosavadní politikou, kterou vedeme vůči Ukrajině,“ doplnil.

Už loni v listopadu protestovaly proti projektu Nord Stream 2 u Evropské komise země východní části EU. Nevoli na východě Evropy vyvolal už první plynovod Nord Stream, který v roce 2011 začal přivádět do Německa ruský plyn podmořskou cestou, a obešel tak území Polska, Běloruska a Ukrajiny.

Podle kritiků projekt může ovlivnit bezpečnost

Na projektu Nord Stream 2 se dohodl ruský Gazprom s německými společnostmi E.ON a BASF/Wintershall, rakouskou OMV, francouzskou ENGIE a britsko-nizozemskou Royal Dutch Shell. Rozšíření plynovodu by zvýšilo jeho kapacitu na dvojnásobných 110 miliard krychlových metrů ročně.

Podle kritiků by projekt výrazně ovlivnil situaci na poli energetické bezpečnosti. Zvýšil by totiž závislost Evropy na ruském plynu a zároveň by mohl mít negativní dopad na vztahy s Ukrajinou, přes jejíž území se nyní transportuje do EU část ruského plynu.