V těžkém roce vytáhla Lufthansa zisk z milionů na miliardy

Čistý zisk největší německé letecké společnosti Lufthansa loni prudce stoupl na 1,7 miliardy eur (zhruba 46 miliard korun) z pouhých 55 milionů eur v předchozím roce. Firma těžila z nízkých cen pohonných hmot i ze silné poptávky po osobní letecké přepravě. Nárůstu zisku nezabránily ani četné stávky zaměstnanců či pád letadla nízkonákladové divizeGermanwings, při kterém loni v březnu zahynulo všech 150 lidí na palubě.

Šéf aerolinek Carsten Spohr prohlásil rok 2015 z ekonomického hlediska za příznivý, celkově však za velmi náročný. 

Vzhledem k tragédii v divizi Germanwings byl rok 2015 pro Lufthansu z emocionálního hlediska velmi náročný. Další zátěž představovaly četné stávky.
Carsten Spohr
šéf Lufthansy

Provozní zisk společnosti loni stoupl o 55 procent na 1,8 miliardy eur. V letošním roce počítá Lufthansa s mírným nárůstem provozního zisku. Prognóza nicméně nezahrnuje dopady případných dalších stávek zaměstnanců. Firma navíc upozornila na ostrou cenovou konkurenci na trhu.

Lufthansa již dříve oznámila, že v loňském roce navzdory stávkám přepravila rekordních 107,7 milionu cestujících. Firmu loni zasáhlo 13 stávek pilotů a jedna stávka palubního personálu, celkem se stávkovalo 30 dní.

Vydáno pod