ČEZ loni vydělal přes 20 miliard, analytici očekávají nižší dividendy než v minulosti

Energetické skupině ČEZ loni meziročně klesl čistý zisk o osm procent na 20,5 miliardy korun. Tržby jí vzrostly o čtyři procenta na 210,2 miliardy korun. Předběžné neauditované konsolidované hospodářské výsledky společnost zveřejnila na svém webu. Negativní vliv na výsledky měla podle informací firmy nižší výroba v jaderných elektrárnách a omezení podpory větrných elektráren v Rumunsku. Analytici očekávali v meziročním srovnání růst čistého zisku o několik miliard korun.

V tiskové zprávě firma poukázala na to, že loni vykázala čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy 27,7 miliardy korun, tedy 700 milionů nad očekáváním. Proti roku 2014 je to ale pokles o šest procent. Pro letošek společnost plánuje očištěný čistý zisk 18 miliard korun.

Podle energetického analytika Petra Hlinomaze výhled očištěného čistého zisku ukazuje, že firmě budou letos proti loňskému roku chybět některé pozitivní jednorázové položky. „Říká navíc, že akcionáři patrně nemohou počítat s budoucími dividendami za rok 2016 vyššími než asi 30 korun za akcii hrubého, byť jde o relativně předčasný odhad,“ uvedl.

Jak to bude s dividendami?

Za roky 2012 až 2014 vyplatil ČEZ každoročně akcionářům dividendu ve výši 40 korun za akcii před zdaněním. O výši dividendy za rok 2015 společnost zatím nerozhodla.

Pro investory je klíčové, jaký prostor bude mít firma pro případné navýšení dividendového výplatního poměru nad současný rámec, kdy vyplácí 60 až 80 procent upraveného zisku, uvedl hlavní investiční stratég společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

„Osobně se domnívám, že v příštích letech si firma při současném odhadu kapitálových výdajů a tvorby volného cash-flow bude moci dovolit vyplácet 70 až 90 procent zisku na dividendách, což by v praxi znamenalo, že by se dividendy měly držet někde kolem 25 až 30 korun,“ odhadl  Hatlapatka.

Provozní zisk EBITDA za loňský rok byl meziročně nižší o desetinu, výsledek 65,1 miliardy korun ale zároveň o 1,1 miliardy převýšil očekávání firmy. Letos ČEZ očekává provozní zisk EBITDA ve výši 60 miliard korun.

Analytička skupina Roklen Lenka Dvořáková to komentovala tak, že výhled společnosti na letošní rok v porovnání s odhady i aktuálním konsensem na trhu zklamal. „Provozní zisk EBITDA na úrovni 60 miliard korun je pod naším odhadem 64 miliard korun,“ uvedla. „ČEZ si tak zjevně po loňské zkušenosti, kdy společnost během roku snižovala výhled, staví laťku na letošní rok raději konzervativněji,“ upozornila analytička.

Vzhledem ke slabšímu výhledu hospodaření zprávu hodnotíme negativně, dodal analytik Fio banky Jan Raška.

Úspěšné naplňování růstových ambic a systematické snižování nákladů pomáhá zmírnit dopady dlouhodobého poklesu velkoobchodních cen elektřiny na hospodaření ČEZu.
Daniel Beneš
předseda představenstva a generální ředitel ČEZu

Finanční ředitel ČEZu Martin Novák poukázal na to, že firma loni snížila čistý dluh. „Skupina ČEZ dokázala v roce 2015 vygenerovat o 1,9 miliardy korun vyšší provozní cash flow než v roce 2014 a snížit čistý dluh o 16 miliard korun,“ dodal.

Firma připomněla, že ratingová agentura Standard & Poor's jí loni potvrdila rating A- se stabilním výhledem, když hodnocení dalších evropských energetických společností kvůli dramatickému propadu velkoobchodních cen elektřiny agentura zařadila do režimu možného snížení ratingu.

Samotná čísla 2015 jsou lepší (pozitivní), překonaly cíle (pozitivní) a je zde výhled na vysokou dividendu. Výhled na 2016 je slabý = zklamání, velké, malá dividenda.
Bohumil Trampota
analytik J&T Bank

Provozní náklady skupiny ČEZ se loni meziročně snížily o 2,9 miliardy korun. Pozitivně podle společnosti působilo také vrácení části daně za emisní povolenky z let 2011 a 2012, negativní vliv naopak měl i posun dokončení modernizace uhelných elektráren Ledvice a Prunéřov.

Prodej energií na tom byl dobře

Tržby společnosti loni vzrostly zejména díky růstu objemu prodeje elektřiny, plynu i tepla koncovým zákazníkům, uvedla. Prodej elektřiny se zvýšil o osm procent, plynu o 26 procent a tepla o pět procent.

Hlinomaz: Čísla dopadla lépe, než očekával trh a analytici (zdroj: ČT24)

Výroba elektřiny loni klesla o tři procenta na 60,9 terawatthodiny. V jaderných elektrárnách se produkce snížila o 11 procent hlavně kvůli neplánovaným odstávkám v Jaderné elektrárně Dukovany a prodloužení řádných odstávek Jaderné elektrárny Temelín. V uhelných zdrojích naopak výroba vzrostla o šest procent.

Hospodaření ČEZu bylo vždy založeno především na výrobě a prodeji elektřiny na velkoobchodním trhu, a to se stává velikým problémem, protože cena elektřina zde klesá několik let za sebou a tím trpí hospodaření firmy. Do budoucna ČEZU nezbývá než změnit strategii a více investovat do obnovitelných zdrojů, které jsou financovány mimo trh a platí je přímo spotřebitelé.
Michal Šnobr
analytik J&T Banka
Šnobr: ČEZ bude muset změnit strategii (zdroj: ČT24)
  • ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.
  • V  Bulharsku má ČEZ dvě distribuční společnosti a uhelnou elektrárnu ve Varně.
  • Zdroj: ČTK