Česko může ještě snížit částku nevyčerpaných evropských dotací

Nedočerpaná částka z fondů EU může být ještě nižší než odhadovaných deset miliard korun. Česko totiž získalo výjimku, s níž může ještě některé projekty zpětně financovat. Původně Brusel u některých programů dotačního období 2007–2013 prodloužil možnost čerpání do konce roku 2015.

České republice se podařilo prosadit výjimku prostřednictvím evropské komisařky pro regionální rozvoj Coriny Cretuové. „Tento nápad přišel ze strany Evropské komise a musím velmi ocenit, jak se paní eurokomisařka snaží členským státům pomoci,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Její ministerstvo je řídícím orgánem pro Integrovaný operační program (IOP). „Už v pondělí jsme oslovili naše zprostředkovatelské subjekty, tedy ministerstvo vnitra a ministerstvo zdravotnictví. A jenom ze zdravotnictví jsme zatím nasbírali projekty za 1,5 až dvě miliardy korun. Takže to nedočerpání jenom v rámci IOP se může dostat opravdu na minimum,“ dodala ministryně.

Současný odhad? Osm miliard i méně

Možnost zpětného financování se kromě IOP týká i ministerstev životního prostředí a dopravy. „Pokud řídící orgány vyhodnotí některé programy jako retrospektivní a vyhlásí na ně zpětně výzvu, může být ten schodek ještě nižší. Takže můj současný odhad je osm miliard a možná i méně,“ doplnila Šlechtová. Přesnější údaje budou k dispozici až začátkem července.

Ve druhém programovém období 2007–2013 mělo Česko možnost získat přibližně 700 miliard korun, což bylo nejvíce ze všech zemí EU v přepočtu na obyvatele. U některých programů Brusel původně prodloužil možnost čerpání až do konce roku 2015. Za rok 2013 Česko nedočerpalo 11,5 miliardy korun, v roce 2014 to bylo devět miliard. Dočerpávání prostředků z fondů EU mělo v loňském roce přispět k výraznému růstu české ekonomiky, ve třetím čtvrtletí rostl HDP o 4,7 procenta. Letos se očekává zpomalení na zhruba polovinu.

  • Od svého vstupu do Evropské unie v květnu 2004 Česká republika čerpala a čerpá evropské peníze ve třech programových obdobích. V prvním zkráceném do roku 2006 získala zhruba 80 miliard korun. 
  • Ve druhém období mělo Česko k dispozici 700 miliard, podle posledního vývoje z toho nevyčerpalo asi 30 miliard korun. Ve hře je ale stále výjimka od EU, takže výsledné číslo bude zřejmě nižší. 
  • Ve třetím programovém období 2014–2020 má k dispozici přibližně 650 miliard korun.
Vydáno pod