Česko si nakonec v čerpání dotací z EU asi vedlo lépe, než se počítalo

Komentář ministryně Šlechtové k čerpání dotací (zdroj: ČT24)

Česká republika nevyčerpá podle nejnovějšího odhadu ministerstva pro místní rozvoj za rok 2015 z evropských fondů méně než deset miliard korun. Ministryně Karla Šlechtová (za ANO) předpokládá, že to může být i méně než osm miliard. Odhad z poloviny loňského roku přitom počítal s nedočerpáním 36 miliard korun. O této částce hovořil v pondělí prezident Miloš Zeman, když kritizoval současnou vládu za laxnost a neschopnost.

„Pan prezident je v názorech na čerpání evropských dotací velmi konzistentní. Když říká, že každá nedočerpaná miliarda znamená ušlý zisk, tak s ním nelze než souhlasit. A předpokládám, že ta částka 36 miliard korun, ze které vycházel, je právě náš odhad, který jsme sdělovali v polovině loňského roku,“ uvedla Šlechtová.

V tuto chvíli však, pokud se vychází z dostupných informací, které jako národní orgán ministerstvo pro koordinaci má, Šlechtová předpokládá, že výše nedočerpání za loňský rok bude pod deset miliard korun. „A můj osobní tip je, že se dostaneme pod osm miliard,“ věří ministryně. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka je oznámení ministerstva dobrou zprávou.

Ministryně vyjmenovala hlavní doporučení, kterým by se měli všichni řídit i během současného programovacího období. „Klást důraz na smysl projektu, řídit se pravidly ze strany řídících orgánů, komunikovat s příjemci i napřímo a držet se jednotného metodického prostředí. A taky, pokud se mění vláda, musí pokračovat v tom, co nastavila vláda předchozí,“ uvedla.

V životním prostředí se odhadovaly ztráty na víc než 25 miliard

V Operačním programu Životní prostředí, který měl v minulosti velké problémy s čerpáním, hovořily někdejší odhady o ztrátách pro roky 2013 až 2015 o více než 25 miliardách korun. Postupně se ale snižovaly až pod pět miliard.

„Dnes jsme v úrovni maximálně jedné miliardy za roky 2014 a 2015 a děláme všechno pro to, abychom se přiblížili tomu, co jsme slíbili a co se zdálo jako science fiction, tedy nule,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

V horším případě Brabec předpokládá, že to budou první stovky milionů korun. „Musím říct, že vzhledem k tomu, že řídíme mnoho tisíc projektů, je to docela husarský kousek,“ poznamenal.

V kontextu toho, že původní odhady hovořily o nedočerpání částky ve výši 80–90 miliard korun, nakonec je to relativně dobrý výsledek.
Jiří Kvíz
Asociace pro evropské fondy

Podle Jiřího Kvíze z Asociace pro evropské fondy k lepšímu čerpání dotací pomohlo to, že se vlastní čerpání  stalo vysokou prioritou řídících orgánů. „Přirozeně se začali více angažovat úředníci, vyvinul se tlak na konečné žadatele a příjemce dotací. A v podstatě přirozeně také končilo velké množství projektů, které se zahajovaly před dvěma třemi lety,“ dodává.

Kvíz: Je to relativně dobrý výsledek (zdroj: ČT24)

S koncem loňského roku skončila i možnost čerpat z minulého období

Na konci roku 2015 definitivně skončila možnost čerpání prostředků ze strukturálních fondů Evropské unie za programové období 2007–2013. „Opravdu přesná čísla budeme vědět začátkem července. Všechny instituce odpovědné za plnění vypsaných programů budou dávat poslední souhrnné žádosti o platbu na ministerstvo financí do konce června,“ dodala Šlechtová.

Za celé programové období Česká republika podle Šlechtové nedočerpá zhruba třicet miliard korun. Celkově měla k dispozici přibližně 700 miliard korun.