Průzkum pro ČT: 56 procent podnikatelů se bojí spuštění EET

Události: Obavy z hlášení tržeb (zdroj: ČT24)

Padesát šest procent oslovených živnostníků a podnikatelů má obavy ze zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Českou televizi. Dotázaní se bojí hlavně zvýšené administrativy, vysokých pořizovacích nákladů na nový přístroj, ale i možného zneužití posílaných dat.

Podnikatelé a živnostníci se také obávají náhlých problémů s internetovým připojením. Část z nich dokonce tvrdí, že pokud budou registrační pokladny spuštěny, ukončí svou činnost. Naopak dvě pětiny z nich už pokladny používají, případně si od nich slibují omezení nekalé konkurence.

„Nejvíce se toho bojí živnostníci v oblasti řemesel a stavebnictví. Tam se kolem nějakých dvaceti procent bojí, že by to mohlo zlikvidovat jejich živnost,“ upřesňuje sociolog a vedoucí výzkumu agentury Median Daniel Prokop.

Ministra financí Andreje Babiše (ANO) spíš negativní vztah živnostníků k elektronické evidenci tržeb nepřekvapuje. „Je tady plno dezinformací a je plno živnostníků, kterých se to ani netýká, kteří se zbytečně obávají,“ míní Babiš.

Elektronická pokladna
Zdroj: ČT24

Data z průzkumu také naznačují, že EET je z velké části i politickým tématem. Dokládají to rozdílné postoje živnostníků v závislosti na tom, koho sami volí. „Mezi voliči ANO elektronické evidenci důvěřuje velká většina, nějakých 70 procent si myslí, že se zvýší výběr daní a narovná se to prostředí. Mezi voliči TOP 09 a ODS naopak velká menšina,“ potvrzuje Prokop.

Více se bojí menší živnostníci

Názor na povinné elektronické pokladny přitom rozděluje podnikatele i podle jejich velikosti. Ti menší s obratem do půl milionu ročně se jich obávají víc než větší živnostníci. Ministerstvo proto na příští rok chystá informační kampaň. Ale až poté, kdy začne zákon platit. Dřív totiž státní peníze za propagaci pokladen utrácet nemůže.

Od zavedení elektronických pokladen si vláda slibuje hlavně víc peněz z daní. Už příští rok by měly do rozpočtu přinést dvě miliardy. S tím, že by mohly pokladny zlepšit výběr daní, souhlasí i polovina samotných živnostníků. „Hlavně naši občané musí pochopit, že to jsou naše peníze, které potřebujeme na navýšení důchodů, platů,“ dodává ministr financí.

Zavedení EET povede k vyššímu výběru daní
Zdroj: ČT24

Stále přitom není jasné, kdy a jestli vůbec zákon začne platit. Poslanci sice mají schvalování elektronických pokladen v programu schůze už na příští týden. Pravicová opozice ale ujišťuje, že ve sněmovně spustí ve třetím čtení velké obstrukce. Podporu vláda nemůže čekat ani od opozice levicové, tedy od KSČM.

Názory politiků na EET:

  • Bohuslav Sobotka (ČSSD), premiér a předseda strany: „To je opatření, které pomůže všem poctivým podnikatelům, kteří daně platí a ocitli se v nerovné pozici, vůči kolegům, kteří se snaží stát šidit.“
  • Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), vicepremiér a předseda strany: „Těch věcí, které tam jsou k vysvětlení, je celá řada, a je to především na ministerstvu financí.“
  • Jiří Dolejš (KSČM), místopředseda strany: „Hlavní problém vidím v tom, že tato metoda nepřinese příliš peněz do státního rozpočtu.“
  • Miroslav Kalousek (TOP 09), exministr financí a místopředseda strany: „Myslím si, že to bude chtít ještě další osvětu nejen z hlediska nákladů na živnostníky, ale především z hlediska zneužívání informací.“
  • Jan Skopeček (ODS), ekonomický expert strany: „Česká ekonomika takovýto balkánský experiment nepotřebuje, my spíš potřebujeme vládu, která bude více šetřit.“