Čeští policisté pomohli Europolu odhalit stomilionový podvod s DPH

Praha – Policisté z několika Evropských zemí včetně Česka odhalili podvod na dani z přidané hodnoty ve výši přibližně 30 milionů eur, tedy v přepočtu přes 800 milionů korun. Celkem pozatýkali 14 lidí z Británie, Španělska, Německa, Polska a Belgie. Ti podle vyšetřovatelů organizovali takzvaný karuselový podvod - převáželi přes hranice Evropské unie zboží osvobozené od DPH, které pak nikdo nezaplatil.

Podle Europolu, který koordinuje spolupráci policejních jednotek v zemích EU v boji proti mezinárodnímu zločinu, se do operace nazvané Vertigo 2 zapojilo 250 policistů. Byli mezi nimi Češi, Poláci, Nizozemci a policisté z Německa, kde celé vyšetřování začalo.

Agentura AP napsala, že zatčení pocházejí z Británie, Španělska, Německa, Polska a Belgie. Jsou podezřelí z toho, že se podíleli na takzvaném karuselovém nebo kolotočovém podvodu, kdy se většinou zboží převáží přes hranice členských států EU. Vyvážené zboží je osvobozeno od DPH, daň má zaplatit dovozce a může si ji odečíst. Firma ale při podvodu DPH nezaplatí nebo zboží při dalším prodeji fakturuje s DPH.

„Podvody na DPH nejsou beze ztrát, … (o peníze) přicházejí občané Evropské unie. Nevzniká pak základní infrastruktura, jako jsou nemocnice, školy a další veřejná zařízení, která by měla být financována díky správnému výběru této daně,“ řekl Chris Perryman, odborník Europolu na karuselové podvody.