Německo investuje miliardy, aby vyřešilo problémy s přetoky elektřiny

Berlín – Německo letos investuje 300 milionů eur (8,3 miliardy korun) do výstavby přenosové soustavy na východě země. Chce se tak vypořádat s kolísavým výkonem, který vzniká v důsledku rozšiřujících se obnovitelných zdrojů. Provozovatelé německých přenosových sítí se navíc obávají většího zatížení vlastní soustavy, až Česká republika a Polsko spustí transformátory, které mají nekontrolované přetoky německé elektřiny zastavit.

„Reagujeme na rostoucí příliv elektřiny z obnovitelných zdrojů,“ řekl deníku Freie Presse Adolf Schweer ze společnosti Mitnetz. Ta spravuje přenosovou soustavu v Sasku, Durynsku, Braniborsku a Sasku-Anhaltsku. Podle něj by peníze měly směřovat jak do stavby nových vedení vysokého napětí a transformátorů, tak do modernizace současných technologií.

Na severovýchodě Německa se oproti jiným částem země vyrábí z obnovitelných zdrojů výrazně víc elektřiny. U zákazníků na distribučním území Mitnetz tvoří „zelená“ elektřina až 70 procent jejich spotřeby, v celém Německu je to přitom necelých 30 procent. Vzhledem k tomu, že výkon obnovitelných zdrojů na rozdíl od těch klasických kolísá v závislosti na počasí, znamená to velký nápor na přenosovou soustavu.

Jinými slovy, začne-li na severu Německa náhle hodně foukat, tamní větrné elektrárny vyrobí v krátkém čase velké množství proudu, který se přelije do české či polské přenosové soustavy a může způsobit problémy.

„Rezervy východoněmecké přenosové soustavy jsou vyčerpané,“ přiznal Schweer. Technici Mitnetz prý museli loni kvůli přebytku elektřiny z obnovitelných zdrojů ve 34 případech nechat odstavit klasické elektrárny. V roce 2013 se tak stalo 22krát.

Větrné elektrárny poblíž Loučné pod Klínovcem
Zdroj: Ivan Babej/ČTK

Němečtí odborníci navíc varují, že problém pro německou přenosovou soustavu vzroste, až Česko a Polsko uvedou do provozu transformátory na hranicích. Dosud totiž v případě nadměrné výroby v Německu část elektřiny přetéká do sousedních zemí, nová zařízení by však měla tyto toky zastavit. To bude znamenat větší zátěž pro Německo, kde dosud chybí infrastruktura pro dopravu „zelené“ elektřiny ze severu na jih země (o výstavbě transformátorů na české straně se dočtete zde).

Přetoky elektřiny z Německa znamenají pro sousední země ohrožení jejich vlastní přenosové soustavy. Provozovatel české přenosové soustavy ČEPS například musel na přelomu roku kvůli enormní výrobě severoněmeckých větrných parků přijmout mimořádná opatření za více než 60 milionů korun. V roce 2011 se Česko podle ČEPS dokonce ocitlo na pokraji tzv. blackoutu (kompletního výpadku proudu na velkém území).

Německo buduje obnovitelné zdroje v rámci svého projektu transformace energetiky. Země chce v budoucnu zcela opustit jadernou energetiku a omezit výrobu proudu z uhlí. Nahradit by je měly především větrné a solární elektrárny.

Vydáno pod