Za zpronevěrou milionů stál manažer realitky, tvrdí policie

Praha - Byl to velký případ lidské tragédie. Olomoucká realitní kancelář Arden v letech 2007 a 2008 uzavírala zprostředkovatelské smlouvy s klienty a prodávala jejich nemovitosti. Ve shánění kupců byla úspěšná, horší to bylo s vyplácením peněz z prodeje bytů a domů. Ti šťastnější majitelé dostali alespoň část prodejní ceny, ti méně šťastní peníze nikdy neviděli. Policie nyní uzavřela vyšetřování celé kauzy a našla viníka. Je jím bývalý ředitel Ardenu Milan Vašek.

V nadcházejícím soudním řízení by mohl Vašek, který je momentálně ve vazbě, dostat až 12 let vězení. Výše škody byla vyčíslena na zhruba 24 milionů korun, Vašek měl svým jednáním přivodit škodu nejméně 48 klientům realitky.

Když finanční machinace vyšly loni v listopadu najevo, zdůvodňoval je ředitel realitní kanceláře selháním právního a účetního oddělení a také chamtivostí zaměstnanců. „Tam nebyly dodrženy určité procesy ve společnosti jako kontrolní mechanismy ze strany řady našich zaměstnanců a na základě toho my budeme vyvozovat jasné a přesné důsledky,“ řekl tehdy Vašek České televizi.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

„Ojedinělé na tomto případě je především to, že nejde jen o obrovský rozsah škody, ale také o lidské osobní tragédie,“ uvedla k případu tisková mluvčí Policie ČR Olomouc Jitka Dolejšová. Například mladý pár chtěl stavět a prodal byt. Nakonec nemají ani byt ani peníze a musejí bydlet u rodičů. Svou nemovitost prostřednictvím zmíněné realitní kanceláře prodali také dva penzisté, kteří chtěli mít peníze na klidné stáří. Arden jim ale zaplatil jen 100 tisíc korun. Pán měl navíc v důsledku těchto událostí zdravotní problémy.

Případ je neobvyklý i vzhledem k právní formě společnosti. „Firma byla založená v Anglii. Zde fungovala pouze tzv. organizační složka. Takto založená společnost vzbuzuje už od začátku pochybnosti,“ řekl k případu vrchní komisař Policie ČR Olomouc Jiří Abrahámek. Česká organizační složka působila samostatně, ale neměla právní subjektivitu.

Realitní kancelář Arden působila na trhu od roku 2006, v Česku měla asi 15 poboček, například v Ostravě, Olomouci, Zlíně a Náchodě. Tvrdila, že chce otevřít dalších několik desítek realitních kanceláří v České a Slovenské republice a v dalších letech expandovat i do dalších států Evropské unie, třeba do Polska, Maďarska, Rumunska a Bulharska.