V Římě propukla „vodovodní“ demonstrace

Řím – Stovky lidí v Římě protestovaly proti záměru nové vlády privatizovat veřejné služby. Pobouření vyvolala zejména privatizace vodovodů. Demonstranti vyzývají novou vládu Maria Montiho a jeho úředníků, aby pro řešení krize hledali jiná východiska. Privatizaci hospodaření s vodou Italové už jednou odmítli letos v červnu v referendu.

Voda je majetkem veřejnosti a nesmí se prodat soukromníkům – s takovou představou přišly do centra Říma stovky lidí. „Lidé se vrátili protestovat, protože nejen tahle vláda, ale ani ta předchozí nerespektovala vůli vyjádřenou 27 miliony občanů,“ řekl jeden z protestujících Alessandro Punzo.

Kabinet pokládá privatizaci vodárenství za nutnou pro zlepšování služeb, odpůrci kroku se bojí zvyšování cen vody. „Ochrana společného majetku, uznání, že italská veřejnost musí rozhodnout, co do něj patří, a důležitost vyčlenění tohoto majetku ze sféry trhu, to je velká věc, to je revoluce. My tu děláme její první kroky,“ konstatoval demonstrant Lorenzo Romito.

Demonstrace v Římě
Zdroj: ČT24

Montiho nová vláda čelí velkému tlaku. V pátek úroky z dluhopisů vyšplhaly na nejvyšší hodnoty od zavedení eura. Většina italských stran bývalému eurokomisaři slibovala širokou podporu pro jeho bolestivé reformy a úspory, už ale kvůli partajnímu politikaření narazil na velké potíže při jmenování náměstků ministrů. 

Monti sklidil kritiku i za to, že údajně o svých příštích krocích dřív informuje Nicolase Sarkozyho a Angelu Merkelovou než italské politiky a trhy.

Itálie se bouří kvůli privatizaci vodovodů (zdroj: ČT24)