Máte hlučného či dotěrného souseda? Poradíme, jak se bránit

Praha - Sousedy si nevybíráme. Jednoho dne si prostě vedle nás postaví svůj dům nebo koupí byt a my s tím nic neuděláme. Někdy bývají sousedské vztahy idylické, jindy nás třeba sousedé obtěžují pořádáním hlučných večírků. Anebo si naopak chodí stěžovat na nás – třeba kvůli tomu, že pozdě večer chodíme po schodech. Jak se v takových situacích bránit, napoví dnešní díl Poradny.

Podle paragrafu 127 Občanského zákoníku se vlastník věci musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené bez toho, že by učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku. Dále nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi. Nesmí ani dovolit domácím zvířatům, aby vnikala na sousedův pozemek.

Tolik litera zákona. Co z toho ale vyplývá v konkrétních situacích, do kterých se dostávají čtenáři Poradny ČT24? Zeptali jsme se advokáta Pavla Nastise.

Soused dělá hluk ve dne v noci, na koho se můžu obrátit?

V případě hluku v noci se jedná o rušení nočního klidu a pak doporučuji volat městskou policii, případně i Policii ČR. Rušení nočního klidu je totiž přestupek podle paragrafu 47 odstavce 1 písmeno b) Zákona číslo 200/1990 Sb. o přestupcích. Za tento přestupek lze uložit pokutu až do pěti tisíc korun. Jako noční doba je obecně uznávána doba mezi 22:00 a 6:00, takto to obvykle obce stanovují ve svých vyhláškách.

V případě nadměrného hluku ve dne se o přestupek nejedná, tady se lze bránit jedině takzvanou sousedskou žalobou k soudu.

Co je to vlastně hluk nad míru přiměřenou poměrům?

Uvedu příklad. Pokud si budu stěžovat na to, že ve vedlejším domě na vesnici, ve které bydlím, mě ruší štěkání psa, kokrhání kohouta nebo bučení krávy, pak nejspíš neuspěju. Protože na vesnici se předpokládá, že soused může chovat zvířata. Samozřejmě pokud ale budu bydlet v paneláku a soused by měl ve svém bytě třeba právě toho kohouta, který mě budí už ve čtyři ráno každý den, pak toto se dá jistě posoudit jako hluk nad míru přiměřenou poměrům.

Soused si na mě stěžuje kvůli hloupostem, například že večer dupu po schodech nebo že si pouštím nahlas televizi, můžu se nějak bránit?

Pokud si na vás někdo soustavně nesmyslně stěžuje, tak proti tomu se lze bránit opravdu jen těžko. Zkusil bych podat žalobu na ochranu osobnosti. Jinak samozřejmě televizi si pouštět můžete, ale tak, abyste nerušila noční klid. A v případě, že by soused kvůli tomu podal oznámení o přestupku, určitě by neuspěl.

Větve sousedovy jabloně přesahují na můj pozemek. Komu patří jablka? A můžu větve ostříhat, pokud mi překáží?

Jablka na stromě, a to dokonce i pokud spadnou na zem na váš pozemek, patří sousedovi, pokud se se sousedem nedohodnete jinak. Větve přesahující na váš pozemek samozřejmě ostříhat můžete, zákon pouze stanoví, že tak nesmíte dělat v nevhodné roční době. Která roční doba je vhodná, to je ale spíše otázka pro zahradníka.

A na závěr ještě doplníme patero stručných rad, které by měl mít v sousedských vztazích každý na paměti. Rady připravil Český právní servis:

  1. Problémového souseda se pokuste nejprve na nevhodné chování upozornit, až poté přistupte k dalším opatřením.
  2. Ruší vás nájemník z protějšího bytu? Informujte o tom pronajímatele.
  3. I u družstevních bytů nebo bytů ve společenství vlastníků jednotek je vhodné upozornit na obtěžující jednání souseda odpovědnou osobu.
  4. Jestliže váš problém se sousedem spočívá v jeho nadměrném hluku během noci a brzkého rána, můžete proti němu podat návrh na zahájení přestupkového řízení.
  5. Nedělejte si se sousedy vzájemné naschvály.