Za krachem MF Global stál i neefektivní dohled regulačních úřadů

Washington - Za loňský krach makléřské společnosti MF Global jsou kromě samotné firmy a ratingových agentur zodpovědné i regulační úřady. Vyšetřovací podvýbor Kongresu proto doporučil sloučení dvou hlavních orgánů dozoru nad finančními trhy v USA - Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) a Komise pro termínové obchodování s komoditami (CFTC).

Oba úřady podle podvýboru „selhaly ve vzájemném sdílení důležitých informací“ o MF Global. Kongresu tak podvýbor doporučil zkoumat, zda by nebylo lepší, kdyby oba orgány „zefektivnily své činnosti a spojily je do jediné agentury pro finanční regulaci, která by dohlížela nad kapitálovými trhy jako celkem“.

MF Global na konci loňského října vyhlásila nečekaný bankrot a z jejích klientských účtů se ztratily stamiliony dolarů. Do potíží se firma dostala mimo jiné kvůli nákupům evropských státních dluhopisů, jejichž ceny kvůli dluhové krizi prudce klesaly. Kvůli svým účetním postupům, kdy zřejmě v rozporu se zákonem používala peníze klientů pro vlastní transakce, se na ni zaměřila i pozornost kriminálních vyšetřovatelů.

MF Global
Zdroj: ČT24/displaysdirect.com

MF Global byla významným hráčem na burzách v Severní Americe, Asii i v Evropě, kde působila jako makléř i jako agent pro vypořádání finančních transakcí. Od března 2010 ji řídil Jon Corzine, který dříve působil v bance Goldman Sachs a býval také guvernérem amerického státu New Jersey a senátorem.

Podvýbor pro finanční dohled výboru pro finanční služby Sněmovny reprezentantů dospěl ve svém vyšetřování k závěru, že ke krachu firmy vedla špatná Corzinova manažerská rozhodnutí. Slabý firemní systém ochrany peněz klientů pak výrazně přispěl k tomu, že se z klientských účtů u firmy ztratilo odhadem 1,6 miliardy dolarů (32 miliard korun).