Další „lahůdka“ z Polska: Koňské maso se zakázaným analgetikem

Praha – Na český trh se dostalo koňské výsekové maso z Polska obsahující analgetikum fenylbutazon, který se nesmí dávat zvířatům určeným k lidské stravě. Informace sdělil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Vzorek masa byl odebrán v řeznictví v Moravské Ostravě a nelze vyloučit, že si maso někteří spotřebitelé již zakoupili. Podle Dubna by ale jednorázová konzumace tohoto masa neměla být zdraví škodlivá. Inspektoři nyní prošetřují, kam jinam bylo maso distribuováno.

Fenylbutazon je lék tišící bolesti. Dostihovým koňům se podává ústně, ve formě injekcí nebo mastí. U zvířat určených k výrobě potravin je ale zakázáno jeho používání kvůli negativnímu vlivu na krvetvorbu. Veterinární správa může za toto pochybení udělit pokutu až ve výši několika milionů.

Duben uvedl, že maso obsahovalo 10,5 mikrogramu léku na jeden kilogram masa. Unijní legislativa přitom netoleruje v potravinách žádné množství fenylbutazonu. Státní veterinární správa nyní bude o výsledcích svých kontrol informovat polské kolegy prostřednictvím systému rychlého varování. Lidé, kteří mají podezření, že si koupili koňské maso právě z řeznictví v Moravskoslezském kraji, ho mohou vrátit.

Fenylbutazon objevila veterinární správa v rámci kontroly přítomnosti zakázaných látek v koňském mase, kterou nařídila Evropská komise. Koňské maso obsahující fenylbutazon se totiž už dříve dostalo do lidského potravního řetězce ve Francii – tamní ministr zemědělství Stéphane Le Foll koncem února oznámil, že se jednalo o maso koní pocházejících z Británie.

Rozšířil se i počet případů se skrytou koninou

Veterinární správa zároveň potvrdila, že březnové kontroly odhalily nedeklarované koňské maso ve dvou dalších údajně hovězích polotovarech. Celkový počet podobných případů v ČR tak vzrostl na osm.

Jednalo se o mražený výrobek Diced Beef Steak, 500g, Iceland, s datem minimální trvanlivosti 30. května 2013. Výrobek v Česku distribuovala firma Mrazírny Dýšina. Koňská DNA byla na základě varování ze zahraničí zjištěna také v produktu hovězí maso s pohankou zachyceném v Libereckém kraji.

Koňské maso není samo o sobě nijak závadné, jeho nepřiznané nahrazování za hovězí je ale klamáním spotřebitele.