V Hradčanech na Přerovsku hoří skládka s nebezpečným odpadem. Situace je pod kontrolou

Hasiči zasahují u požáru skládky s nebezpečným odpadem v Hradčanech na Přerovsku. Na místě je šestnáct jednotek hasičů, hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř. Pomáhá i vrtulník, sdělila mluvčí hasičů Lucie Balážová. Obyvatelé okolních obcí by neměli větrat. V 19:30 hlásil zpravodaj ČT z místa, že hasiči už mají situaci pod kontrolou.

Plocha zasažená požárem je asi 80 krát 30 metrů, na výšku jde až o deset metrů, zásah komplikuje silný vítr. „Je tam velké množství materiálu. Nasazeny jsou velkoobjemové cisterny i vrtulník s bambi vakem. Využíváme dvě čerpací stanoviště k dopravě vody,“ uvedla mluvčí. Hasiči zasahují v dýchacích přístrojích, spotřeba vody je velká.

Přijela i hasičská chemická laboratoř z Frenštátu pod Radhoštěm, aby měřila koncentraci zplodin v ovzduší. Měřit bude u skládky i v okolních obcích a bude informovat jejich starosty. „Kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám byli informováni starostové obcí na jihozápad od skládky s doporučením, aby obyvatelé nyní nevětrali. Jedná se o obce Čechy, Beňov, Domaželice a Prusy,“ uvedla Balážová.

Starostka obce Čechy Renáta Dočkalová (nez.) řekla, že dým z požáru bylo kolem 13:00 vidět i cítit, zhruba po hodině se situace zklidnila. „Informovali jsme obyvatele mobilním rozhlasem,“ uvedla starostka. Informace o výsledcích měření zplodin zatím nemá, má informace o tom, že hoří zejména směsný komunální odpad.

Požár byl nahlášen před 13:00, příčina je neznámá, na místě je vyšetřovatel hasičů. Kolem 19:30 hlásil z místa zpravodaj ČT, že hasiči mají situaci pod kontrolou. Upozornil také, že se celý den potýkali s těžkým terénem a velmi silným větrem. Nejvíce se jim osvědčilo použít pěny na pokrytí hořících míst.