Pošta dala výpověď šesti stovkám zaměstnanců z rušených poboček

Události: Pošta propouští (zdroj: ČT24)

Česká pošta ve své pobočkové síti podle mluvčího podniku Matyáše Vitíka zrušila v souvislosti se zavíráním poboček 924 míst, z toho dostalo výpověď asi šest set zaměstnanců. Víc jich už nebude. Další asi tři stovky zaměstnanců si našlo práci na jiných pobočkách. Pošta také ruší více než pět set pracovních pozic v logistice, z tohoto počtu mohlo dostat výpověď odhadem kolem tří set až 350 lidí.

„Typových pozic, které se zrušily v rámci pobočkové sítě, bylo 924, kdy zhruba 300 zaměstnanců si našlo místo na jiných provozech na České poště. Především na těch nástupnických pobočkách, kde byla posílena kapacita s tím, že pobočky budou muset odbavovat více klientů. Kolem šesti set zaměstnanců odešlo a od 1. července nebudou našimi kolegy,“ uvedl mluvčí.

V logistice šlo podle něj o dalších více než pět set zrušených pozic, a to od 1. srpna, lhůta pro možné výpovědi byla do středy. „I v tomto případě se dá očekávat, že poměr výpovědí a těch, kteří u nás zůstanou a budou pracovat jinde, bude obdobný jako v pobočkové síti. Přesná čísla ale budeme znát ještě buď koncem tohoto, nebo začátkem příštího týdne,“ uvedl mluvčí. Odhadem by tedy mohlo jít podle něj zhruba o tři sta až 350 výpovědí.

Rozhovor s mluvčím České pošty (zdroj: ČT24)

O odcházející zaměstnance byl zájem

Mluvčí uvedl, že v momentě, kdy se medializovalo propouštění, se poště ozvalo asi 25 firem nebo institucí s tím, že by o propuštěné zaměstnance měly zájem. „Takže jsme dělali takové kariérní dny, kdy jsme potenciální nové zaměstnavatele pozvali na poštu. Ty firmy se představovaly, co dělají, jaká by byla práce těch zaměstnanců a podobně,“ popsal Vitík.

Šlo podle něj třeba o policii, vězeňskou službu, ale třeba i o dopravní podniky či finanční instituce. „Dopad propouštění tedy nebude tak drtivý a nemyslím si, že by tady byla nějaká větší skupina lidí, kteří budou bez práce, že ji nesehnali. Protože možnosti, jak ze strany České pošty, tak i ze strany firem, které nás oslovily, tady byly,“ uvedl mluvčí.  

O snížení počtu povinně provozovaných pošt z 3200 na 2900 rozhodla vláda. Důvodem je snižování nákladů kvůli klesajícímu poštovnímu provozu. Všech 300 poboček bude uzavřeno k 30. červnu. Pošta zaměstnává necelých 23 tisíc lidí.