Poslanci podpořili zvýšení spotřební daně z nafty, z mediální rady odvolali Köppla

Sněmovna odvolala Daniela Köppla z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání kvůli podezření ze střetu zájmů. Opoziční ANO a SPD žádaly i debatu o vládním konsolidačním balíčku, který kabinet představil minulý týden, nesvedly ale na program schůze prosadit ani jeden z navrhovaných bodů. Schůze byla těsně před 21. hodinou přerušena, pokračovat bude ve středu ráno.

Debata o návrhu na Köpplovo odvolání v dolní komoře se poměrně záhy změnila v ostrý spor mezi poslanci ANO, kteří Köppla do takzvané velké vysílací rady vyslali, a vládními Piráty, kteří návrh na jeho odchod z této instituce iniciovali. 

Köppl byl mimo jiné spojován s volebním týmem prezidentského kandidáta, předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Podle dřívějšího usnesení sněmovního volebního výboru porušil zásadu nestrannosti a nezávislosti. Köppl jakékoli pochybení odmítá. Už dříve avizoval, že se obrátí na soud.

Odmítavé reakce Pirátů vzbudila vystoupení Jany Pastuchové a Roberta Králíčka (oba ANO). Pastuchová o Pirátech prohlásila, že jsou práskači, a Králíček se tázal, zda bude místo v radě nabídnuto ANO, nebo zda je obsadí Piráti.

„Opakovaně se ukazuje, že toto není náš styl,“ reagoval na Králíčkova slova předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. „Když někdo má máslo na hlavě, tak kolem sebe kope,“ konstatoval šéf pirátské frakce Jakub Michálek. Radek Vondráček (ANO) pak mluvil o „kádrovací politice pirátské strany“. Navzdory ostré rétorice zástupců opozice koalice na čtvrtý pokus Köpplovo odvolání prosadila.

Opozice s návrhy neuspěla

Poslanci ANO a SPD dříve během jednacího dne neúspěšně navrhovali probrat jak vládní záměry na konsolidaci veřejných financí vcelku, tak jeho některé jednotlivé části. „Jde primárně o zvyšování daňové zátěže a porušování slibů, které pětikoalice dala voličům,“ prohlásila k vládnímu plánu předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová. Deklarované seškrtání části státních dotací označila za marketingovou fintu.

Lídr SPD Tomio Okamura prohlásil, že vláda „okrade občany o další peníze“ a že řešením jsou úspory na straně státu. Jednotliví poslanci ANO navrhovali projednání například plánovaného růstu daně z nemovitostí, zvýšení daně z přidané hodnoty na noviny a zdražení roční dálniční známky.

Poslankyně Pastuchová chtěla, aby se sněmovna ještě před návrhem na odvolání Daniela Köppla z takzvané velké vysílací rady zabývala uzákoněním možnosti manželství i pro stejnopohlavní páry. Jde o předlohu, která má podporu části koalice i opozice.

Konec snížené daně na naftu

Sněmovna nakonec odhlasovala návrh Jana Berkiho z koaličního hnutí STAN na zařazení příslušné novely občanského zákoníku jako posledního bodu aktuálního jednacího dne, krátce před 21. hodinou si ovšem nakonec zákonodárci odhlasovali přerušení schůze do středečního rána a k manželství pro všechny se prozatím nedostali.

Vláda zřejmě bude moct navyšovat základní jmění státních podniků. Sněmovna předlohu, za níž je situace v České poště, v úvodním kole ve večerním hlasování podpořila.

Poslanci podle návrhu koalice nejprve projednali v prvním čtení ukončení snížené spotřební daně z nafty. Podpořili v úvodním kole zvýšení spotřební daně z nafty o korunu padesát, což znamená návrat na úroveň před loňským červnem. Litr paliva by tak mohl zdražit o necelé dvě koruny. 

Vláda sice chtěla, aby sněmovna toto navýšení schválila již nyní v prvním čtení, opozice to ale zablokovala. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) tak daň nevzroste už k 1. červenci, ale až později, a stát za každý měsíc zpoždění přijde o 800 milionů korun.

Vláda s návrhem přišla kvůli tomu, aby získala víc peněz do veřejných rozpočtů. Argumentuje přitom tím, že cena nafty proti loňskému roku výrazně klesla. Podle informací společnosti CCS z 11. května stál litr nafty v průměru 31,74 koruny, nafta tak byla nejlevnější od loňského září.

Sněmovna večer projednala novelu zákoníku práce, která upravuje práci z domova, kratší úvazky rodičů s menšími dětmi a práci na dohody. Novela má umožnit paušální platby zaměstnavatelů jako náhrad nákladů zaměstnanců při práci z domova. Pracovníci na dohody by měli například dovolenou podle počtu odpracovaných hodin a příplatky za práci o svátcích, víkendech, v noci či ve ztíženém prostředí. Změny zákonodárci v úterý večer podpořili.

Předlohu, která také zavede pravidla pro elektronickou komunikaci mezi zaměstnavateli a zaměstnanci, nyní posoudí poslanci ze sociálního a hospodářského výboru a z komise pro rodinu. Budou na to mít 25 dnů místo obvyklých šedesáti.

Opozice blokuje vládní návrhy dlouhodobě

Návrat sazby daně z nafty by podle ministerstva financí znamenal konkrétně přínos státnímu rozpočtu 727 milionů korun za každý měsíc a o dalších 73 milionů každý měsíc vylepšený rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury.

Ve středu by dolní parlamentní komora měla podle návrhu koalice nejprve projednat novely, které mají zapojit Senát do volby členů rad České televize a Českého rozhlasu a zpřísnit výběr organizací, které členy rad nominují. Kvůli opozičnímu odporu se vládnímu táboru nepovedlo už třikrát normy prosadit.

Shoda mezi koalicí a opozicí naopak panuje nad dvojící předloh, které by lidem či firmám usnadnily zbavit se dluhů na daních či sociálních odvodech a které jsou rovněž v závěrečném kole. Sněmovna by o nich měla také rozhodovat ve středu. Ve čtvrtek by se dolní komora měla věnovat interpelacím a druhým čtením některých předloh, poté aktuální zasedání přeruší do úterý 23. května.

Tento pátek se totiž poslanci sejdou na mimořádné schůzi, na níž se vládní tábor pokusí prosadit zpřísnění zákazu vlastnictví médií vrcholnými politiky v zákoně o střetu zájmů. Projednání předlohy brzdí řadu měsíců opoziční hnutí ANO.