Ministerstvo obrany se chystá potrestat lékaře, který obtěžoval hygieničku v Jižní Koreji

České velvyslanectví v Soulu je v kontaktu s věcně příslušnými jihokorejskými orgány kvůli případu lékaře s hodností podplukovníka, který v opilosti obtěžoval hygieničku. Sdělil to mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Podle ambasády lékař nebyl přímo členem české vládní delegace, do Koreje s ní ale přicestoval.

Lékař podle serveru iDNES.cz v opilosti plácl přes zadek ženu, která cestujícím v Busanu měřila teplotu. Případem se zabývají tamní úřady. Řeší ho i české ministerstvo obrany, pod nějž lékař spadá, a chystá se ho potrestat. Delegace, kterou vede ministr dopravy Martin Kupka (ODS), se do Česka vrací v pátek. Lékař už s ní ale podle serveru nepřiletí.

„Náš zastupitelský úřad v Soulu je v průběžném kontaktu s věcně příslušnými jihokorejskými orgány. Cílem je daný případ rychle vyřešit, přičemž ale plně respektujeme nezávislost vyšetřování na jihokorejské straně,“ uvedl Drake. Velvyslanectví podle něj zároveň poskytuje českému občanovi standardní konzulární asistenci v souladu se zákonem o zahraniční službě.

Server Seznam Zprávy i na základě Kupkova vyjádření informoval o tom, že lékař má zatím zákaz vycestovat ze země a s delegací se do Česka nevrací. „Podle mých informací zadržen nebyl, nemá možnost opustit Jižní Koreu. Podle zprostředkovaných informací se omluvil,“ sdělil ministr Kupka webu.

Ministerstvo: Přijmeme opatření, aby se podobná situace už nemohla opakovat

Incident dříve potvrdilo i ministerstvo obrany. „Příslušník příspěvkové organizace ministerstva obrany byl po příletu při kontrole zdravotního stavu obviněn z krajně nevhodného chování vůči vojenskému personálu hostitelské země,“ sdělil iDNES.cz mluvčí resortu obrany David Jareš.

„Ačkoli se zřejmě jedná o politováníhodné selhání jednotlivce, po důkladném prošetření incidentu bude lékař Ústavu leteckého zdravotnictví Praha kázeňsky řešen. Přijmeme opatření, aby se podobná situace už nemohla opakovat,“ dodal.

Předsedkyně Česko-korejské společnosti Jana Chamrová se domnívá, že incident může poškodit česko-korejské vztahy. Tamní společnost je podle ní na podobné případy velmi citlivá. „Tlak, který může v takových případech veřejnost vytvořit, je skutečně velký,“ řekla serveru.

Cestu spolu s Kupkou absolvuje více než padesát zástupců českých firem z Hospodářské komory. Delegace nejprve navštívila Singapur, poté Jižní Koreu. Cílem je posílit spolupráci v logistice, kosmických aktivitách a moderních technologiích, v nichž oba asijské státy patří ke světové špičce.