Havlová další miliony ve sporu o nepravdivý článek o milenci nedostane, Nejvyšší soud zamítl její dovolání

Herečka Dagmar Havlová nemá nárok na vyšší odškodnění ve sporu s vydavatelským domem Bauer Media, rozhodl Nejvyšší soud. České televizi to sdělil mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Vrchní soud jí už v minulosti přiznal 1,2 milionu jako odškodnění za tvrzení, že měla milenecký poměr v době, kdy umíral její manžel, bývalý prezident Václav Havel. Havlová se prostřednictvím dovolání domáhala dalších 2,8 milionu. Tomu Nejvyšší soud nevyhověl.

„Dovolání bylo odmítnuto,“ reagoval na dotaz České televize Wenig. Nejvyšší soud v případu rozhodoval už podruhé. Před dvěma roky zrušil verdikt vrchního soudu, podle kterého mělo vydavatelství Havlové vyplatit čtyři miliony. Odůvodnil to tím, že čtyři miliony korun výrazně převyšují odškodnění v jiných případech zásahů do osobnostních práv.

Článek z března 2012 nazvaný „Skandální zvěsti o Dáše Havlové. Šokující nařčení – Tajné rande v lázních“ tvrdil, že Havlová dorazila 16. prosince 2011, tedy jen dva dny před Havlovou smrtí, společně s milencem do zamluveného hotelu ve Františkových Lázních.

Zprávu označila za nepravdivou jak Havlová, tak i její údajný partner František Loukota, jehož fotografii s Havlovou časopis otiskl. Podle něj byl snímek pořízen s největší pravděpodobností v době natáčení seriálu Sanitka, když herečku doprovázel na nákupy. Muž, který působí jako asistent režie, se prý s Havlovou zná od natáčení filmu Odcházení.

Vydavatelství převzala Mafra

Havlová požadovala za text v bulvárním časopisu Pestrý svět celkem pět milionů. Městský soud jí v roce 2015 původně přiznal 1,2 milionu korun, Vrchní soud v Praze ale v srpnu 2019 odškodnění navýšil na čtyři miliony. Podle odvolacího senátu byl zásah do práva extrémní a intenzivní. Vrchní soud také zdůraznil i preventivní funkci odškodnění. Společnost Bauer Media s německými vlastníky se sice v mezičase z českého trhu stáhla, nicméně přiznané odškodnění mělo od podobných zásahů odradit i další vydavatele bulvárního tisku.

Vydavatelství označilo náhradu za nepřiměřeně vysokou a nedostatečně zdůvodněnou a podalo proti výši odškodnění dovolání. Nejvyšší soud dal firmě částečně za pravdu a před dvěma roky vrátil případ znovu k vrchnímu soudu. Ten v březnu loňského roku Havlové přiznal nárok pouze na 1, 2 milionu korun. Vyplacení zbylé částky zamítl. Toto rozhodnutí nyní stvrdil Nejvyšší soud, když zamítl dovolání Havlové.

Bauer Media během trvání sporu přestalo fungovat jako samostatné vydavatelství. V roce 2018 ho převzala mediální skupina Mafra patřící do holdingu Agrofert ze svěřenského fondu expremiéra Andreje Babiše (ANO).