Norma Euro 7 má začít platit v roce 2025. Automobilový průmysl se obává, že se nestihne připravit

Události ČT: V roce 2025 začne platit nová norma Euro 7 (zdroj: ČT24)

Europoslanci potvrdili, že od roku 2035 se budou –⁠ při pořízení nového vozu –⁠ prodávat už jenom bezemisní automobily. Už za dva roky má ale začít platit nová norma Euro 7, ke které má výhrady česká vláda. A k tomuto kritickému postoji se připojil i Senát. Evropská komise připomíná, že silniční provoz je hlavním zdrojem znečištění ve městech, a proto je potřeba předpisy zpřísnit. Tuzemští výrobci jsou ale proti, argumentují možným propouštěním, chybí jim prý i čas na přípravu.

Stejně jako starší normy, i Euro 7 sleduje řadu škodlivin. Jde ale dál –⁠ nově má zahrnout částice, které vznikají otěrem brzd a pneumatik. Na dvojnásobek prodlužuje dobu, po kterou auto musí vyhovět. Větší důraz klade norma i na reálný provoz.

„Všechny škodliviny, které norma definuje, musí vozidlo dosáhnout v reálném provozu, to znamená nejen v laboratoři, ale i po nastartování, ve vyšších nadmořských výškách, při nízkých teplotách a tak dále,“ popsal ředitel sekce certifikace vozidel TÜV SÜD Czech Martin Hron. Dodal, že u oxidů dusíku je zpřísnění poměrně zásadní pro vozidla s naftovým motorem.

Limit dusíku u naftových motorů se má snížit na úroveň těch benzinových. Jak přesně by se měly sledovat částice z pneumatik, ale v TÜV SÜD Czech ještě nevědí. „I vozidla s elektrickým pohonem pochopitelně emitují částice z brzd, pneumatik, takže i tato vozidla budou podléhat normě Euro 7,“ uvedl Hron. 

Za dvanáct let nová auta už jen bezemisní

Hlavním milníkem je však rok 2035, od kdy by nová auta už neměla produkovat emise skleníkových plynů. To ale neznamená konec spalovacích motorů, jde pouze o zákaz prodeje nových vozů s tímto typem pohonu. Starší auta tedy z provozu nezmizí, a to je také jedním z důvodů, proč chce Evropská komise přísnější normu Euro 7.

„První předpisy jsou už někdy ze 70. let, kdy se vliv na lidské zdraví úplně neřešil. Řešila se zejména kouřivost, aby přes kouř, třeba z nákladních vozidel, bylo vůbec vidět,“ řekl Hron. Teď jde ale víc o ochranu klimatu, což bylo i tématem českého předsednictví v Evropské unii. 

„Z hlediska celkových evropských emisí skleníkových plynů je trend poměrně dobrý, ale když se podíváme specificky na emise z dopravy, tam naopak došlo k nárůstu,“ sdělil vládní zmocněnec pro mezinárodní jednání o klimatu Jan Dusík.

Podle zástupců českého autoprůmyslu je ale Euro 7 klopýtnutím na cestě k novým autům bez emisí. Norma by znamenala konec některých modelů. Problém je i v tom, že údajně není možné se na ni tak rychle připravit.

„Zavádět dnes extrémně přísnou normou Euro 7 na velmi krátkou dobu prostě není racionální z hlediska vynaložených nákladů na ochranu životního prostředí,“ míní výkonný ředitel AutoSAP Zdeněk Petzl.  

Představení normy Euro 7 přišlo loni v listopadu, bylo to však s ročním zpožděním. Momentálně se o normě vyjednává, výsledek tak zatím není jistý. 

Euro 7 už za dva roky

Norma Euro 7 pro osobní auta má začít platit v polovině roku 2025, pro nákladní automobily o dva roky později. I toto je krok k takzvané uhlíkové neutralitě v polovině století. Celkové emise klesají, v Česku spadly o 43 procent. V dopravě ale rostou –⁠ absolutně i podílem na celkové produkci. Teď je skoro šestnáctiprocentní, před třiceti lety to bylo necelých šest procent.

Za tato čísla může větší počet aut, v poslední době také obliba robustnějších SUV a celkově větší mobilita lidí, kteří víc jezdí. V České republice je aktuálně šest a půl milionu osobních vozidel. Co se nedaří, je trend stárnutí vozového parku, který naopak zrychluje. Momentálně se blíží k šestnácti letům, unijní průměr je dvanáct let.

Kdo chce nové auto, počká si

Pořídit si nové auto však není rychlý proces. Zákazníci si i teď na nové vozy často počkají i jeden rok. Důvodem jsou stále komplikace v dodavatelských řetězcích a také nedostatek čipů. U některých modelů už se ale čekání zkracuje. Automobilkám teď paradoxně pomáhá i nižší poptávka po nových autech.

„Problémy ve výrobě se nevyhnuly ani nám, nicméně jsme na tom stále lépe než někteří jiní výrobci, na modely z Nošovic se dnes čeká tři až šest měsíců. Některé modely můžou být vybaveny prvky, které zrovna nejsou dostupné,“ popsal mluvčí Hyundai Motor Czech David Pavlíček.  

Naopak na auta, která se vyrábějí v Turecku nebo dál v Asii, si zákazníci počkají půl roku i rok. Podobně je to i u Toyoty, která má jednu ze svých továren také v Česku. „Naše nejprodávanější modely, jako je například Yaris Cross nebo Corrola Cross, jsou k dodání téměř ze skladu. U dalších menších modelů je to zhruba otázka tří měsíců. Automobily, které vyrábíme mimo Evropu, například v Japonsku nebo v JAR, jsou stále někde kolem osmi až dvanácti měsíců,“ sdělil ředitel Toyota Centra Europe - Czech Martin Peleška.  

Podobně dlouho si počkají zákazníci mladoboleslavské automobilky Škoda, a to téměř bez výjimky na všechny modely. Mohou za to stále hlavně některé chybějící součástky. Na jeden z nejžádanějších modelů Škoda Karoq se ale čeká o něco kratší dobu.

„Ve výbavě s motorem 1.5 TSI o výkonu 150 koní stojí (Karoq) mezi 700 a 750 tisíci korunami, v tuhle chvíli se na něj čeká šest až sedm měsíců. Důvodem jsou zejména zpřetrhané dodavatelské řetězce a nedostatek čipů,“ popsal mluvčí Škoda Auto ČR Pavel Jína.  

U některých značek se mění i cena. Je to hlavně kvůli dražším energiím a vstupním nákladům. Většinou se jedná o zdražení o jednotky procent.