Česko hledá, koho zařadí na sankční seznam. Prověřovaný je i prezident republiky Komi

Události: Česko hledá, koho zařadí na sankční seznam (zdroj: ČT24)

V Černínském paláci pracuje nové oddělení na přípravě seznamu lidí a firem, na které dopadnou protiruské sankce. Prověřovaný je například prezident Komijské republiky Vladimir Ujba vlastnící firmu na Praze 6. Návrh ministerstva zahraničí pak musí schválit vláda, což by se mohlo stát v polovině roku.

Ministerstvo zahraničí vyhledává lidi a firmy, které by mohlo zařadit na seznam národních sankcí. Prověřovaný je podle informací České televize například prezident ruské Komijské republiky Vladimir Ujba, který aktivně podporuje ruskou invazi.

Ujba v minulosti založil firmu Vilas sídlící na Praze 6. Lidé napojení na jeho rodinu také ovládali soukromou internátní školu v Karlových Varech, kde roční školné činilo zhruba devět set tisíc korun. Ta je v tuto chvíli uzavřena, společnost se už v lednu 2021 dostala do insolvence.

Návrh resortu zahraničí na sankční seznam musí schválit vláda. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) by k takovému jednání mohlo dojít ještě v první polovině tohoto roku. „První půlrok je široký a realistický termín. Přál bych si, aby to bylo dříve,“ poznamenal.

Česká republika zatím v rámci protiruských sankcí zmrazila majetek za zhruba deset miliard korun.